Gezien in wereldrecord: Thomas Van Der Plaetsen heeft beter motorisch leervermogen dan gewone sterveling

  Het sportstapelen ging behoorlijk snel bij Thomas Van Der Plaetsen

  In de tweede aflevering van "Wereldrecord" ging Maarten Vangramberen dieper in op het record van zevenkampster Jackie Joyner-Kersee uit 1988. Hij trok voor zijn onderzoek onder meer naar de universiteit van Gent om de specifieke kwaliteiten van een meerkamper te ontdekken. 

  Meerkampers moeten 7 disciplines onder de knie krijgen, bij de mannen zijn er dat zelfs 10. Dat valt niet te onderschatten. Hoe spelen ze het klaar om al die technische finesses te beheersen? Met die vraag stapte sportjournalist Maarten Vangramberen naar professor Frederik Deconinck van de universiteit van Gent.

   

  "Het gaat om complexe motorische vaardigheden", zegt Frederik Deconinck. "Die moet je aanleren en blijven onthouden, ook als je ze niet intensief traint. Maar onderschat het menselijke brein niet, dat kan heel veel aan en heeft een groot leervermogen. Al is dat voor de ene meer dan voor de andere."

  Een nieuwe driekamp: slingerwerpen, tonlopen en sportstapelen

  Om dat motorische leervermogen te onderzoeken bedacht de professor een nieuwe test met 3 nieuwe disciplines: slingerwerpen, tonlopen en sportstapelen. Frederik Deconinck: "Er zijn een aantal studies die aantonen dat als je een beter coördinatievermogen hebt, dat je dan ook een beter motorisch leervermogen hebt. Dat gaan we testen met deze nieuwe driekamp."

   

  De resultaten na 4 testrondes per discipline zijn duidelijk: Thomas Van der Plaetsen toont  een betere leercurve dan Maarten Vangramberen. Dat komt het sterkst tot uiting na een korte pauze. Vangramberen lijkt zijn opgebouwde vaardigheden wel helemaal kwijt te zijn, terwijl die bij Van Der Plaetsen stabiel bleven of zelfs verbeterden.

   

  Professor Deconinck concludeert: "Getrainde meerkampers hebben niet alleen een betere coördinatie, ze kunnen die ook aanwenden om nieuwe vaardigheden aan te leren. In een situatie waarbij je verschillende disciplines naast elkaar moet leren, geeft je dat de kans om sommige links laten liggen en in te zetten op andere disciplines."

  Kijk op VRTNU