Wout van Aert: "Ik ben enorm teleurgesteld dat ik niet op het podium sta"

  Wout van Aert komt als 4e over de streep.

  Wout van Aert kwam als 4e over de streep.

  Met een 4e plaats greep Wout van Aert net naast een podiumplek. "Voor het eerst in 9 WK's sta ik niet op het podium. Als je dan door pech wordt afgeremd, is dat pijnlijk", reageerde Van Aert. Toon Aerts mocht wel op het podium: "Ik ben trots, maar ik had Mathieu graag langer gevolgd."

  Van Aert: "Ik was bezig met mooie statistiek"

  Drievoudig wereldkampioen Wout van Aert startte niet voortvarend, maar rukte snel op. "Zoals ik verwacht had liet iedereen snel het tempo vallen", zegt Van Aert.

   

  "De omstandigheden waren helemaal anders dan gisteren. Er kwam niet veel tactiek bij kijken. Je moest er vooral voor zorgen dat je niet over je toeren ging."

   

  Na een lekke band in de slotfase moest Van Aert het podium uit zijn hoofd zetten. Hij kwam binnen als 4e. "Ik ben enorm teleurgesteld. Het is voor het eerst dat ik niet op het WK-podium sta. Ik had misschien niet verwacht dat het zou lukken vandaag. Maar ik was er toch dichtbij."


  "Ik had stiekem gehoopt op een 9e podium in mijn 9e WK. Het was een mooie statistiek waarmee ik bezig was. Als je door pech wordt afgeremd, dan is dat pijnlijk."

   

  "Ik had liever tegen Toon Aerts verloren (in de strijd voor de 3e plaats) na een spannende slotronde. Nu lag het niet in mijn macht."

  Aerts: "Zoals Wout zei: je weet dat je het kunt"

  Toon Aerts zorgde toch nog voor een Belgisch vlaggetje op het podium. "Ik heb mezelf daar een beetje opgeblazen", vertelde hij over de aanzet van Mathieu van der Poel in de openingsronde.

   

  "Mathieu ging meteen voluit en het was scharrelen om mee te kunnen. Ik moest even bekomen. Uiteindelijk eindig ik tussen 3 toptalenten waar de hele wielerwereld over praat. Daar ben ik trots op, maar ik had Mathieu graag iets langer gevolgd."

   

  Aerts viel uit in de kerstperiode, maar staat er nu weer helemaal. "Het seizoen had gerust nog iets langer mogen duren."

   

  "Ik was voor mijn val in Namen heel goed in vorm, maar we moeten het nemen zoals het is. Zoals Wout van Aert in het jaaroverzicht zei: je weet dat je het kunt. Daar houd ik mezelf aan vast voor de komende jaren."

  Sweeck: "De sterkste renners staan op het podium"

  • Laurens Sweeck (5e): "Het gevoel keerde elke ronde. Ik dacht dat ik nog iets had voor het einde, maar in de laatste twee ronden stond ik stil. Er was niet veel te doen aan de favoriet. Ik ben nooit echt in koers geweest voor het podium. Dan ben ik tevreden met die 5e plaats. Dit parcours liegt niet. De sterkste renners staan op het podium."
  • Tim Merlier (8e): "Ik was voor meer gekomen. Vooraf had ik al gezegd dat het niet volledig mijn ding was. Ik voelde meteen dat het tempo te hoog lag. Ik moest gas terugnemen en mijn tempo lag niet hoog genoeg. Van der Poel? Zijn basistempo ligt gewoon een stuk hoger dan dat van ons. Hij is een fenomeen."