• home
 • video
 • pas verschenen

  Team van Tien (2): wie waren beste links- en rechtsachter van het decennium?

  Hein Vanhaezebrouck en Thibaut Courtois

  Gisteren maakte u kennis met de beste coach en keeper.

  Met Courtois in doel en Vanhaezebrouck op de bank kunnen we voortbouwen aan ons Team van Tien. Wie zetten de voetbalmannen van Sporza achteraan op de flanken?

  Beste linksachter: Olivier Deschacht

  Zoals hij bij Anderlecht jarenlang de concurrentie op de linksachter aftroefde, zo deed Olivier Deschacht het ook in onze peiling. "Hij is door veel concurrenten uitgedaagd, maar heeft een veel mooiere carrière uitgebouwd dan iemand kon voorspellen", vat Tom Boudeweel het samen.

   

  "Al 18 jaar op post en veroverde in dit decennium alleen al 5 titels. Zijn staat van verdienste bij Anderlecht is bijzonder groot", vindt Bert Sterckx.

   

  "Ik kies voor Deschacht voor het maximaal benutten van niet overdreven veel talent", zegt Peter Vandenbempt. "Een carrière lang met succes gestreden tegen vooroordelen en een buslading aan vooraf als beter ingeschatte concurrentie. Een recordaantal matchen ook voor Anderlecht. Betrouwbaar en constant, ook Europees."

   

  "Bij de nationale ploeg heeft hij misschien geen grote carrière gemaakt, maar bij Anderlecht was zijn naam een constante het voorbije decennium. Vaak werd hij bij de aankoop van een nieuwe linksachter naar het achterplan verdreven, maar telkens keerde hij terug."

   

  "Altijd paraat, slim met veel ervaring, sterk en een goed positiespel. Onverwoestbaar", zorgt Eddy Snelders voor het gebalde slotakkoord.

   

  Resultaten:

   

  1. Olivier Deschacht - 7 stemmen (Peter Vandenbempt, Eddy Snelders, Bert Sterckx, Geert Heremans, Stef Wijnants, Tom Boudeweel en Eddy Demarez)
  2. Nana Asare - 1 stem (Frank Raes)

  Het decennium van Olivier Deschacht

  • Trofeeën in België: 5 titels met Anderlecht (2010, 2012, 2013, 2014 en 2017), 5 Supercups met Anderlecht (2010, 2012, 2013, 2014 en 2017)

   

  • Aantal matchen per club: 281 matchen voor Anderlecht, 26 matchen voor Lokeren, 18 matchen voor Zulte Waregem

  RETRO: Deschacht scoort voor het eerst in zijn carrière 2 keer

  Beste rechtsachter: Thomas Meunier

  Op de rechtsachter al even weinig discussie onder het Sporza-panel als bij de linksachter. Thomas Meunier wint met een overweldigende meerderheid.

   

  "Hij is het schoolvoorbeeld van een succesvolle reconversie van een behoorlijke spits tot een moderne rechtsachter", zegt Peter Vandenbempt. "Hij combineert alle kwaliteiten van zo'n back: fysiek vermogen, duelkracht, veel offensieve kwaliteiten en scorend vermogen."

   

  Frank Raes: "Meunier is bij Club echt wel uitgegroeid tot een topper op de rechtsachter, die als ex-aanvaller zeer offensief is ingesteld. Hij is ook een man met persoonlijkheid."

   

  "Een prachtig voorbeeld van hoe een omgeschoolde aanvaller het tot een internationale topvoetballer op de rechtsachter kan schoppen", zegt Stef Wijnants. "Hij maakte een gestage opgang bij Club Brugge tot vaste waarde bij PSG en de nationale ploeg."

   

  Resultaten:

   

  1.  Thomas Meunier - 6 stemmen (Peter Vandenbempt, Bert Sterckx, Geert Heremans, Stef Wijnants, Frank Raes, Tom Boudeweel)
  2. Anthony Vanden Borre - 2 stemmen (Eddy Snelders en Eddy Demarez)

  Het decennium van Thomas Meunier

  • Trofeeën in België: 1 titel met Club Brugge (2016), 1 beker met Club Brugge (2015)

   

  • Aantal matchen per club: 198 matchen voor Club Brugge

   

  • Carrière in het buitenland: 2 titels met PSG (2018 en 2019), 2 bekers met PSG (2017 en 2018), 2 Ligabekers met PSG (2017 en 2018)

  RETRO: Meunier scoort knappe goal tegen Legia Warschau

  Morgen aflevering 3 van het Team van Tien. Wie waren de beste vleugelspelers van het voorbije decennium?