Kuurne-Brussel-Kuurne wordt "lastiger voor rassprinters"

  Dylan Groenewegen was in 2018 de snelste in de straten van Kuurne.

  82 dagen voor de start van Kuurne-Brussel-Kuurne heeft de organisatie het nieuwe parcours onthuld. "Er zullen meer golvende wegen in het parcours zitten in de Zwalmstreek, waar de wind vrij spel heeft", vertelt de koersdirecteur.

  Minder hellingen, maar toch pittiger parcours

  De sprinters zullen vanaf volgend seizoen nog minder aan hun trekken komen tijdens het openingsweekend.

   

  Kuurne-Brussel-Kuurne heeft zijn parcours voorgesteld en dat ondergaat een facelift. De organisatoren nemen 75 kilometer nieuwe wegen op in het parcours. 

   

  Het aantal hellingen wordt wel teruggeschroefd van 13 naar 11. Goed nieuws voor de sprinters, denk je dan. Maar toch zal Kuurne-Brussel-Kuurne een pak pittiger worden. 

   

  "De Volkegemberg en de Eikenmolen zijn nog altijd de eerste 2 hellingen, maar daarna is er veel veranderd", zegt koersdirecteur Peter Debaveye. "Vroeger ging het richting Onkerzeleberg, nu maken we na de Eikenmolen al een keerpunt in Zottegem. Wij willen over bredere wegen rijden voor de veiligheid. Dit met een strikt minimum aan straatmeubilair."

   

  "We hebben onze traditie als sprinterskoers, maar ik vond dat het tijd is om eens iets anders te doen", zegt de koersdirecteur. "De Zwalmstreek telt veel golvende wegen, waar de wind vrij spel heeft. De rasspurters zullen het moeilijker krijgen op het vernieuwde parcours."

   

  "In Etikhove hebben we een nieuwe helling opgenomen. Ook de Mont Saint-Laurent wordt voor het eerst aangedaan. Via Vloesberg keren we terug naar de Kluisberg en komen we zo weer op ons vertrouwde parcours terecht. Dit tot we net voor het Vossenhol richting Bellegem koers zetten naar een pittige kasseizone. In Kuurne staat dan nog 1 plaatselijke ronde van 15 km op het menu."

  Sowieso geen Groenewegen aan de start

  Kuurne-Brussel-Kuurne krijgt op 1 maart alle WorldTour-teams aan de start, op Jumbo-Visma na. Dat betekent dat Dylan Groenewegen, de winnaar van 2018, niet van de partij zal zijn.

   

  "Blijkbaar past Kuurne-Brussel-Kuurne niet in het programma van Jumbo-Visma. We zien wel of de ploeg alsnog komt", meldt de organisatie, die ook al 3 wildcards uitdeelde aan Sport Vlaanderen-Baloise, Circus-Wanty Gobert en Total-Direct Energie. De overige 4 wildcards worden later uitgedeeld.

  Opvolger voor Jungels

  Kuurne-Brussel-Kuurne gaat op 1 maart op zoek naar een opvolger voor Bob Jungels. De Luxemburger van Deceuninck-Quick Step soleerde afgelopen seizoen naar de zege na een sterk staaltje hardrijden.