Vangramberen: "Zou 4 Kristallen Fietsen uitreiken, maar zet Van Aert op 1"

  Van Aert, Evenepoel, Gilbert, Campenaerts en De Gendt leverden huzarenstukjes.

  Vanavond wordt de Kristallen Fiets voor beste renner, renster, ploegleider en helper van het jaar uitgereikt. "Als Gilbert zonder die stomme val op het WK een topresultaat had neergezet, zou hij dit jaar altijd de Kristallen Fiets winnen", zegt Maarten Vangramberen, die de kanshebbers stuk voor stuk analyseert.

  "We stonden ervan versteld dat Van Aert ook massasprints kon winnen"

  Ik zou dit jaar meer dan één Kristallen Fiets uitreiken. Het is ontzettend moeilijk om één renner te kiezen, omdat het stuk voor stuk kanjers zijn.

   

  Zelf heb ik Wout van Aert toch op 1 gezet. We wisten dat hij goed op de weg kon rijden. Maar wat hij dit jaar heeft laten zien, had niemand verwacht. En hijzelf vooral ook niet, Van Aert wist niet wat hij waard was in die WorldTour-koersen van het allerhoogste niveau.

  En dat begon al in Milaan-Sanremo. Ze zijn nog nooit zo snel de Poggio opgereden als dit jaar. Van Aert eindigde 6e in zijn eerste Milaan-Sanremo, maar was kapot van ontgoocheling. Van Aert wist toen al dat er nog wat opzat, dat heeft hij later in het seizoen nog bewezen.

   

  Van Aert heeft nog heel wat moois laten zien in de Vlaamse klassiekers. Hij eindigde 2e in Harelbeke en liet in Gent-Wevelgem iedereen verstikken in zijn wiel op de Kemmelberg.

   

  Maar dan moest het strafste nog komen voor Van Aert: het Critérium du Dauphiné. De Tour-renners zitten daar al op 98 procent van hun kunnen. Van Aert won tegen de klok en zette een monsterlijk goede tijdrijder zoals Dumoulin op flinke achterstand.

   

  En in diezelfde Dauphiné zette Van Aert ook nog eens een massasprint naar zijn hand. Het was wel niet tegen de allersnelste sprinters, maar we stonden er wel van versteld dat Van Aert massasprinten kon winnen.

  "Van Aert gaf heel goede indruk op training in Nederland"

  Daarna wordt Van Aert ook nog Belgisch kampioen tijdrijden op een heel indrukwekkende manier.


  In de Tour was Van Aert veruit de sterkste Jumbo-renner in de ploegentijdrit. Ook mooi vond ik toen zijn menselijk gebaar. Groenewegen moest vrij snel lossen en wie  staat na de zege in de ploegentijdrit te wachten om Groenewegen een knuffel te geven? Wout van Aert.

   

  Van Aert heeft in de Tour de sprint aangetrokken op een ongelooflijke manier. Hij trok het peloton zo op sleeptouw, dat niemand nog over hem kwam. Van Aert won een massasprint tegen de hele wereldtop. Dat had hij zelf ook niet verwacht, aan tafel in Vive le Vélo viel zijn mond ook telkens open toen hij die beelden terugzag.


  Ik hoop dat Van Aert terugkomt op het hoogste niveau. Een paar weken geleden was ik aan het wandelen in Nederland. In de verte zag ik een renner afkomen met een heel hoge kadans. Ik zag meteen dat het een profrenner moest zijn. En het was Wout van Aert. Dat zag er heel goed uit.

  "Vice-wereldtitel tijdrijden van Evenepoel was heel straf"

  Na Wout van Aert staan de andere kanshebbers bijna allemaal naast elkaar. Wat Remco Evenepoel doet op zijn leeftijd, is uniek. San Sebastian winnen tegen een heel peloton dat achter je aan rijdt, was nooit gezien.

   

  Ook zijn vice-wereldtitel op het WK tijdrijden was heel straf. Evenepoel was heel ontgoocheld, hij dacht echt dat hij kon winnen. Die mentaliteit bij Evenepoel is ongelooflijk. Hij weet op zijn 19e al heel goed waarmee hij bezig is. Evenepoel zal de Kristallen Fiets nog heel vaak winnen.

   

  Bij elke stage die Evenepoel doet, wordt hij beter. Bij elke koers die hij rijdt, wordt hij beter. Evenepoel is het strafste talent dat we hebben zien rondrijden de laatste 10 jaar, maar de Sloveen Pogacar heeft op jonge leeftijd natuurlijk ook al veel laten zien.

  "Mentaal is Campenaerts ontzettend sterk"

  Ik was erbij in Mexico, toen Campenaerts een aanval waagde op het werelduurrecord. Het was toen muisstil en je hoorde enkel de wielen van Campenaerts' fiets op dat parket rijden.

   

  Onderschat die prestatie niet. Campenaerts heeft 1 talent als renner en dat is tijdrijden. Dat talent benut Campenaerts tot in het oneindige.

   

  Campenaerts heeft ook getoond dat het werelduurrecord heel maakbaar is. Er is nog nooit iemand geweest die zich zo heeft voorbereid op het werelduurrecord als Victor Campenaerts. Geen enkel detail werd verwaarloosd.

   

  Mentaal moet hij ontzettend sterk zijn. Hij heeft die maniakale voorbereiding zo lang volgehouden om dan in dat ene uur van de waarheid alle pijn te verbijten. Daar heb ik heel veel bewondering voor.

   

  Zijn grootste wapen is zijn aerodynamische positie. Niemand ligt zo aerodynamisch op zijn fiets als Victor Campenaerts. Maar hij oefent er elke dag voor om in die positie te gaan liggen.

   

  Ik denk dat zijn prestatie een klein beetje onderschat wordt. Hij verbetert wel het record van ene Bradley Wiggins. Campenaerts is de slimste van allemaal, hij trekt naar Mexico en offert alles op.

   

  Alleen is Campenaerts mentaal zo diep gegaan dat hij de rest van het seizoen te weinig heeft laten zien om de Kristallen Fiets te kunnen winnen.

  "Geen enkele renner is zo slim als Gilbert"

  De grootste koers die dit jaar gewonnen is door een Belg, is Parijs-Roubaix. Straf dat Philippe Gilbert dat monument wint, want hij had Parijs-Roubaix nog niet veel gereden. Om dan op je 37e Parijs-Roubaix te winnen, daar valt mijn mond van open.

   

  Ik bewonder hem enorm voor zijn onwaarschijnlijk koersdoorzicht. Ik denk dat er nog geen renner is geweest die zo slim was als Philippe Gilbert. Hij is wereldtop op gebied van sluwheid en slimheid.

   

  Op gramschap wint hij ook nog eens 2 Vuelta-ritten, omdat hij niet meemocht naar de Tour. En zijn tranen op het WK waren misschien een van de mooiste wielerbeelden. Die tranen toonden toen aan dat hij in topvorm was.

   

  Als Gilbert zonder die stomme val een topresultaat had neergezet op het WK, dan zou hij altijd de Kristallen Fiets winnen. Hij heeft de grootste koers gewonnen. Alleen zijn we dat van hem al gewoon, terwijl Van Aert de openbaring is.

  "De Gendt leverde de inspanning van het jaar"

  De wattages die De Gendt in die Tour-rit trapt die hij wint, kunnen we ons niet voorstellen. Een amateur-renner kan dat misschien eens enkele minuten aanhouden, maar De Gendt heeft dat een hele Tour-rit lang gedaan.

   

  Dat was voor mij wel de inspanning van het jaar. Alaphilippe en Pinot waren frisse krachten uit het peloton die achter hem aanreden. Die mannen reden vol in de achtervolging op De Gendt, maar zijn nauwelijks dichterbij gekomen.

   

  Als er een kristallen fiets bestond voor de inspanning van het jaar, dan zou die altijd naar Thomas De Gendt gaan. De rest van het seizoen heeft De Gendt die inspanningen niet genoeg kunnen doen om aanspraak te maken op de Kristallen Fiets.

  "Sanne Cant zou verdiende winnares bij vrouwen zijn"

  Door heel veel mensen werd lange tijd meewarig gedaan over vrouwenveldrijden. Maar die sport is heel mondiaal geworden. Nederland rijdt momenteel wel heel goed, maar soms staan er 7 verschillende nationaliteiten in de top 10.

   

  Als je dan zoals Sanne Cant 3 keer op een rij wereldkampioene kan worden, dan ben je niet alleen sterk, maar ook slim en sluw.

   

  Volgens mij wordt nog altijd onderbelicht hoe straf Sanne Cant al gepresteerd heeft. Dit jaar is het wat minder, dat geeft ze ook toe. Maar de kampioenschappen komen eraan en dan kan ze altijd iets meer. Ze was een diesel en is nu misschien een superdiesel. Dat zullen we straks zien.

   

  Maar hoedje af voor wat Sanne Cant al allemaal gespresteerd heeft, ook de voorbije seizoenen. Sanne Cant verdient dit jaar de Kristallen Fiets bij de vrouwen. 

  "De Plus verdient Kristallen Zweetdruppel"

  Onderschat niet hoe groot het aandeel van Dries Devenyns is in de successen van Julian Alaphilippe. De Fransman wil echt enkel bij Devenyns op de kamer liggen. Alaphilippe slaapt niet veel, Devenyns is een kalm figuur. En dat matcht heel goed.

   

  Wat Tim Declercq kan, kunnen er niet velen. Hij heeft een gigantische motor, waarmee hij uren op kop van het peloton kan sleuren. Zoals Julien Vermote destijds. In de Vuelta werd Declercq terecht bejubeld door Gilbert voor zijn berenwerk.

   

  Maar wie de Kristallen Zweetdruppel net iets meer verdient dan Devenyns en Declercq is Laurens De Plus. Hij was een van de beste klimmers in de Tour. De Plus heeft zichzelf daar ook verbaasd. In de etappe naar Val Thorens klom hij zelfs beter dan zijn kopman Steven Kruijswijk.

   

  Nadien heeft De Plus de BinckBank Tour gewonnen. Als hij het kopmanschap krijgt, maakt hij het ook nog af. Met De Plus hebben we een Belgische topklimmer leren kennen. Ik hoop dat hij ooit echt de kans krijgt bij zijn ploeg om voor een klassement te gaan in een grote ronde.

  "Roodhooft is mijn ploegleider van het jaar"

  Patrick Lefevere heeft met Deceuninck-Quick Step net niet het zegerecord van vorig jaar geëvenaard. Hij heeft zeker niet het hoogste budget van alle ploegen, maar Lefevere kan een drive creëren in de ploeg waarbij enkel winnen telt.

   

  Lefevere is geen bullebak die staat te roepen en te schreeuwen van: "We moeten dit en we moeten dat." Neen, hij zegt op het juiste moment de juiste dingen.

   

  Lefevere haalt ook renners binnen op het juiste moment en laat renners vertrekken op het juiste moment. Hij is de beste wielermanager van de laatste 25 jaar.

   

  Maar waarom Christoph Roodhooft het dit jaar iets meer verdient dan Lefevere om te winnen is omdat hij erin slaagt om een toptalent zoals Mathieu van der Poel te laten schitteren in 3 verschillende disciplines.

   

  Van der Poel is de compleetste renner ter wereld, maar daarvoor moet je ook ontzettend goed georganiseerd zijn. Dat is niet alleen een praktisch verhaal van materiaal, maar je moet ook voor die 3 disciplines telkens de juiste omgeving creëren. En daar slagen de Roodhoofts ook in.

   

  Roodhooft slaagt er ook in om 3 jaar op een rij wereldkampioen te worden met Sanne Cant in het veldrijden. Daarnaast is hij er ook in geslaagd om Tim Merlier binnen te halen, terwijl alle andere ploegleiders Merlier niet moesten hebben. En dan wint Merlier wel het BK tegen een WorldTour-peloton, zeker? Dat was fenomenaal.

  Maarten Vangramberen.