Genyn brandt van ambitie voor WK: "Ik hoop nog een tijdje door te gaan"

  Rolstoelatleet en paralympiër van het jaar Peter Genyn (42) is klaar voor het komende WK, dat donderdag van start gaat in Dubai. Hij wil nog een keer twee gouden medailles meebrengen.

  "Ik ben volledig klaar voor het WK"

  Sinds 2015 behaalt de atleet uit Kalmthout onafgebroken goud op de 100 en 400 meter rolstoelsprint op EK’s, WK’s en de Spelen. De 42-jarige Genyn is net terug uit Lanzarote, waar hij een maand op stage is geweest.

   

  "Daar moet ik alleen maar aan trainen denken. 6 dagen per week eten, slapen, trainen en kiné en dat in ideale omstandigheden. Lekker warm, hoewel het in Dubai wellicht nog warmer zal zijn."

   

  Genyn heeft geen gemakkelijk seizoen achter de rug. "In december vorig jaar heb ik een auto-ongeluk gehad en mijn wheeler is toen beschadigd geraakt."

   

  "Ik heb een nieuwe gehaald, maar de afstelling is echt millimeterwerk. Het is nog moeilijker dan bij een fiets. Het is puur op gevoel, trial and error. Maar het gevoel zit steeds beter, net op tijd voor het WK."

   

  Het WK is belangrijk met het oog op de Spelen in Tokio. "Als ik op dit WK een medaille haal, is mijn selectie binnen. Ik ben al twee jaar met Tokio bezig. Dat is natuurlijk het ultieme doel, om daar volgend jaar nog eens die olympische titels binnen te halen."

   

  Maar eerst oogsten in Dubai? "Zo eenvoudig zal het niet worden", lacht Genyn. "Maar ik ben er volledig klaar voor."

  "Ik ben best tevreden met mijn leven"

  Peter Genyn is intussen 42 jaar. "In onze sport is het normaal dat je het langer kunt volhouden. Je moet eerst je nek breken, dan heb je 10 jaar nodig om sportief een aanvaardbaar niveau te halen. Onze piek ligt veel later."

   

  "Usain Bolt is al met atletiek bezig vanaf zijn 10e, maar hij is op zijn 30e ook al passé. Het zal van de toestand van mijn lichaam afhangen, maar ik hoop nog een tijdje door te gaan."

   

  Genyn brak zijn nek op zijn 16e. Zijn hoofdstuk in het rolstoelrugby werd na een val afgesloten. "Ik deed eigenlijk het liefste aan rugby. Het gevoel van een teamsport is in niets te evenaren. Mocht ik die sport met rolstoelsprint hebben kunnen combineren, dan zou dat geweldig geweest zijn."

   

  "Ik vind ook dat ik best een mooi leven heb", vervolgt Genyn. "Oké, er zijn wat tegenslagen geweest, maar die heeft iedereen. Ik heb er steeds het beste van gemaakt. Daar ben ik in geslaagd, vind ik. Ik ben al op zoveel plaatsen geweest, heb zoveel mooie dingen gerealiseerd en heb als atleet zoveel bereikt. Ik ben best tevreden met mijn leven."