Waarom Standard tussen hoop en wanhoop naar Londen trekt

  Een jonge Carcela.

  Een jonge Mehdi Carcela in actie tegen Arsenal in 2011.

  De affiche oogt bijzonder mooi voor Standard. De Luikenaars voetballen vanavond om 21u in het prachtige stadion van Arsenal. Alleen is dat een duel met een berucht verleden. Standard zweeft dus tussen hoop en wanhoop voor vanavond.

  Wanhoop: zwarte bladzijde en Mister Europa League

  In het Emirates Stadium staat vanavond de koppositie in groep F van de Europa League op het spel. Standard en Arsenal wonnen beide hun openingsmatch. Niet alleen op basis van budget en reputatie is Arsenal huizenhoog favoriet, ook de geschiedenis biedt Standard geen leuke herinneringen.

   

  De twee clubs speelde in Europees verband al vier keer tegen elkaar. Arsenal won elke keer. Het is vooral het tweede duel dat in de geschiedenisboeken van beide clubs staat neergeschreven.

   

  De 0-7-nederlaag op 3 november 1993 van het Standard van trainer René Vandereycken is enerzijds de zwaarste Europese nederlaag van Standard ooit in eigen huis.  Anderzijds is het ook de grootste Europese uitzege van Arsenal in de geschiedenis van de club. Bij Arsenal speelden toen onder meer Seaman, Adams en Keown.

   

  Arsenal en Standard speelden de laatste keer tegen elkaar in november 2011. Standard verloor toen met 2-0 na goals van Nasri (nu Anderlecht) en Denilson (die Bolat verraste). Huidig Arsenal-trainer Unai Emery zat toen nog op de bank bij Valencia, dat in de Europa League zou sneuvelen tegen latere winnaar Atletico Madrid.

   

  Emery is ondertussen "mister Europa League" bij uitstek. De Spanjaard heeft de meeste matchen in de Europa League op de teller van alle trainers. Tegen Standard wordt het match 77. Hij won het toernooi ook drie keer op rij met Sevilla. Ervaring zat dus.

  Standard lijdt zijn zwaarste Europese thuisnederlaag in 1993

  Standard verlies van Arsenal in 2009, Carcela krijgt nog rood

  Hoop: Anderlecht en 4 nederlagen in 15 duels

  Voor wie het glas halfvol is, heeft Standard vanvond niets te verliezen in het Emirates. Bovendien kan de prestatie van grote rivaal Anderlecht in 2014 extra hoop geven.

   

  Vijf jaar geleden kwam paars-wit 3-0 achter in Londen, onder meer na een heerlijke goal van Alexis Sanchez. Anderlecht bewees dat je niet mag opgeven tegen de Londenaars. Dankzij twee goals van Vanden Borre en een late treffer van Mitrovic ging het van 3-0 naar 3-3.

   

  Goed verdedigen en efficiënt zijn voor doel is in dit soort duels vaak essentieel voor Belgische clubs. Op dat vlak doet Standard het goed de afgelopen jaren in Europa. Het kon in zijn laatste drie Europese duels telkens de nul houden. In aanvallend opzicht scoorde het in zijn laatste 15 duels (uit en thuis) maar drie keer niet. Van die 15 duels gingen er uiteindelijk ook maar 4 verloren.