Getuigenis van motard die Eekhoff volgde tijdens achtervolging: "So what!"

  Nils Eekhoff tijdens zijn jacht.

  De storm rond Nils Eekhoff (21) is na een nachtje slapen nog niet gaan liggen. De Nederlander won gisteren het WK voor beloften, maar ging schijnbaar vanuit het niets van de hemel naar de hel. De jury floot Eekhoff terug na een voorval in het begin van de koers. Motard Marnik Vansevenant maakte de jacht mee vanop de eerste rij en neemt het op voor Eekhoff.

  Marnik Vansevenant is de motard die met zijn cameraman in de slipstream van Nils Eekhoff reed. De Nederlandse belofte was vroeg in het WK gevallen en maakte met een ontwrichte schouder jacht op het peloton. Dat die beelden uren later uiteindelijk tot een vaudeville zouden leiden, daar had (wellicht) niemand aan gedacht.

   

  In een statement op Facebook geeft motard Vansevenant zijn visie: "De beelden kwamen van de cameraman op onze motor. Ik zit 41 jaar in het peloton. De duizenden die na pech of een val op mensenkracht terugkeren tot de plaats waar ze zaten voor hun voorval, wil ik geen eten geven."

   

  "Ik ben gisteren geen 20 meter uit de buurt van die jongen tijdens zijn achtervolging geweest. Een kleine bidon-collé (een drinkbus van de volgwagen als klein duwtje in de rug, red) en gebruik maken van de volgwagen als haas is datgene wat hij heeft gedaan om na kilometers achtervolgen opnieuw zijn plaats in te nemen in het peloton. So what!"

   

  "Hij was bij de favorieten gerekend. Onze regisseur besliste terecht dat we bij hem bleven om zijn terugkeer in beeld te brengen en dan dit."

   

  "Wat zal dit geven als we met onze camera de volgende dagen verschijnen en zondag iets met een topfavoriet gebeurt? Willen we als supporter niet weten hoe hij geblesseerd of niet, terugvecht om zijn plaats te heroveren? Je hebt gevochten als een leeuw, Nils. Proficiat", sluit de motard zijn statement af.

  De beelden van de achtervolging van Eekhoff: