Alaphilippe: "Ik ben niet echt fan van extreme weercondities"

  " "

  Julian Alaphilippe is de enige kopman bij de Fransen.

  Julian Alaphilippe is samen met de rest van het Franse nationale team vrijdagavond aangekomen in Yorkshire. De Fransman start zondag als medefavoriet op het WK. “Ik voel me alvast frisser dan vorig jaar rond deze periode”, klonk het gisteren.

  Alaphilippe heeft er een grand cru-seizoen opzitten. Met zeges in onder andere Milaan-San Remo, de Strade Bianche, de Waalse Pijl en een schitterende Tour met 2 etappezeges en een 5e plaats in het eindklassement is de pocketklimmer misschien wel dé man van dit wielerseizoen. De regenboogtrui zou dan ook de kers op de taart zijn.

  Alaphilippe: "We zullen slim moeten koersen"

  “Ik ben niet de topfavoriet, maar ik behoor wel tot het kransje kanshebbers”, zei de Fransman gisterenavond op een persconferentie. “Ik voel me in vorm, ik ben kalm en voel vertrouwen. Ik voel me alvast een pak frisser dan vorig jaar ronde deze periode.” Vorig jaar begon hij ook als favoriet aan het WK in Innsbruck, maar stelde hij teleur met een 8e plaats.


  Net zoals andere favorieten als Peter Sagan en Mathieu van der Poel is Alaphilippe eerder laat in Yorkshire aangekomen. Hij heeft afgelopen weekend ook nog een doorgedreven trainingssessie afgewerkt. “Ik heb nog een dikke 7 uur op de fiets gezeten. Afgelopen week heb ik het dan wat rustiger aan gedaan.”


  De Fransman staat bekend als een man van de zon. In Yorkshire vindt hij dan ook omstandigheden die niet meteen op zijn lijf zijn geschreven. “Het weer is hetzelfde voor iedereen. Dus daar maak ik me geen zorgen over. Al ben ik niet bepaald een fan van extreme weercondities.”


  Over mogelijke koersscenario’s wou de pocketklimmer niets kwijt. “Daarover praten heeft geen zin. We kennen de tegenstand, we weten welke ploegen we moeten verslaan. Het is aan ons om slim te koersen.”

  Bondscoach Voeckler: "Ploeg gebouwd rond Julian"

  Ook de nieuwe Franse bondscoach, Thomas Voeckler, kwam aan het woord. Hij heeft bij zijn eerste beurt een ploeg gebouwd rond zijn enige kopman. “Het parcours lijkt eenvoudig, maar is extreem zwaar.”

   

  “Niet alle renners zijn getraind om wedstrijden van 300 kilometer te rijden. Daarom heeft iedere renner een specifieke rol binnen ons team om Julian zo best mogelijk van dienst te zijn. Met Tony Gallopin hebben we een goede wegkapitein die de ploeg kan sturen. Er is geen plan B. Ik wil dat Julian in een zetel meerijdt tot aan de finale."

   

  De weersvoorspellingen voor zondag zijn niet al te veelbelovend, maar ook "Titi" maakt zich daarover geen zorgen. “Het klopt dat Julian niet echt van de koude houdt, maar de regen moet geen probleem vormen. Bovendien is hij één van de beste stuurmannen in het peloton om de natte bochten aan te snijden.”

  Thomas Voeckler staat voor zijn eerste opdracht als Franse bondscoach.

  Alaphilippe blikt vooruit op Twitter: "De regenboogtrui is de heilige graal"