Dumoulin na nieuwe wending in Preidler-verhaal: "Ik zou niet verrast zijn"

  Preidler knecht voor Dumoulin in de Giro van 2017.

  Volgens het Openbaar Ministerie van Innsbruck gebruikte Georg Preidler op regelmatige basis bloeddoping en groeihormonen sinds de Giro d’Italia van 2017. Tom Dumoulin, die in 2017 bij zijn eindzege in de Giro op Preidler kon rekenen, reageert scherp. 

  Georg Preidler is een van de namen die opdoken in Operatie Aderlass, het dopingschandaal rond dokter Schmidt. Preidler biechtte zijn dopinggebruik in maart van dit jaar op, maar volgens het Oostenrijkse gerecht is de 29-jarige renner niet helemaal correct geweest over de tijdlijn van zijn dopinggebruik.

   

  Preidler reed in 2018 en 2019 (tot zijn biecht in maart) bij Groupama-FDJ, maar volgens het OM van Innsbruck zou Preidler ook in 2017 al van de verboden snoepjes geproefd hebben. Preidler reed toen bij Sunweb en hielp in 2017 Tom Dumoulin aan de eindzege in de Giro.

   

  De Nederlandse eindwinnaar heeft nu gereageerd op de nieuwe verhaallijn. "Preidler heeft begin dit jaar gezegd dat hij doping gebruikte sinds 2018", schrijft Dumoulin op Twitter. "Ik was boos toen ik het nieuws vernam, want ik beschouwde hem als een van mijn belangrijkste ploegmaats. Op persoonlijk vlak klikte het."

   

  "We hadden dezelfde visie: hard werken om het tot de top te schoppen. Nu blijkt dat hij die visie op een andere manier ingevuld heeft. Toen ik het nieuws in maart vernam, was ik opgelucht dat hij begonnen was met dopinggebruik nadat hij Sunweb verlaten had."

   

  "Maar nu lees ik helaas dat hij al in 2017 doping heeft gebruikt, ook in de Giro die ik gewonnen heb. Dat shockeert me. Ik ben trots op mijn eindzege en zal dat blijven. Maar nu weet ik dat ik misschien een ploegmaat heb gehad die toen niet zuiver heeft gekoerst. Dat is een bittere pil."

  Nu lees ik helaas dat hij al in 2017 doping heeft gebruikt, ook in de Giro die ik gewonnen heb. Dat shokeert me. Ik ben trots op mijn eindzege en zal dat blijven. Maar nu weet ik dat ik misschien een ploegmaat heb gehad die toen niet zuiver heeft gekoerst. Dat is een bittere pil.

  Tom Dumoulin

  "Ik hoop dat het niet waar is, maar ik zou niet verrast zijn"

  "Ik hoop dat het niet waar is, maar eerlijk: ik zou niet verrast zijn. Hij was niet meer de vreugdevolle Georg die ik gekend had. Hij oogde verbitterd, onzeker en op zichzelf. Ik denk dat het voor hem heel moeilijk was om vast te stellen dat zijn inspanningen niet volstonden om de renner te zijn die hij wilde zijn."

   

  "Dat zijn de twijfels waarmee elke atleet geconfronteerd wordt in zijn of haar carrière. Maar hij schakelde over op doping, terwijl anderen dat niet gedaan hebben en niet doen. Daarom ben ik kwaad."

   

  "Hij kan die vreselijke beslissing niet meer terugdraaien. Hij zal voor zijn fout boeten. Maar ik wil niet bitter worden en zeker niet tegenover iemand met wie ik vroeger close was. Ik hoop dat hij zijn leven weer op de rails krijgt", besluit de nieuwe aanwinst van Jumbo-Visma.

  De tweet van Tom Dumoulin: