Ex-coach De Hous: "De bal plakt nog altijd op Kims snaren"

  "De fameuze Clijsters-split gaan we nog vaak kunnen bewonderen", zegt Marc De Hous.

  "De fameuze Clijsters-split gaan we nog vaak kunnen bewonderen", zegt Marc De Hous.

  Een paar maanden geleden riep Marc De Hous, ex-coach van Kim Clijsters, haar nog op om opnieuw te gaan tennissen. En nu is het zover. “Kim gaat knallen,” denkt De Hous. Ook Ivo Van Aken van Tennis Vlaanderen is enthousiast. "Ik denk dat er nu al met wildcards gezwaaid wordt."

  Marc De Hous was een tijdje geleden stellig: bij een comeback zouden Kim Clijsters of Justine Henin weer snel in de top 10 staan. En kijk, enkele maanden later kondigt zijn ex-poulain plots haar comeback aan. “Ik weet dat ik die oproep gelanceerd heb, maar dit had ik toch zelf ook niet zien aankomen,” zegt De Hous. “Maar een aangename verrassing is dit wel. En ze gaat het ook zeer goed doen, daar ben ik van overtuigd.”

   

  “Als je kijkt naar het niveau van het vrouwentennis, dan zie je dat Serena Williams nog
  gewoon aan de top meedraait, je hebt Azarenka die opnieuw is gaan tennissen. Azarenka is trouwens ook moeder geworden en op die manier krijg je toch gelijklopende verhalen. En dan gaat het inderdaad misschien wel weer kriebelen bij iemand als Clijsters.”

  Ook Victoria Azarenka pakte haar racket weer op.

  Ook Victoria Azarenka pakte haar racket weer op.

  "Ze is niet over een nacht ijs gegaan"

  En toch: Clijsters heeft 7 jaar niet gespeeld én ze is intussen 36. “Let op, dat is bij manier van spreken nog relatief jong in het huidige tennis, er zijn mannen die op hun 39e nog spelen” zegt De Hous. “Zeker als je de fysieke capaciteiten van Clijsters kent, mag dat geen beletsel zijn om terug te keren op topniveau.” 

   

  “Als je Kim ballen ziet slaan, dan komen echt wel alle herinneringen van vroeger terug.
  Zoals wij in trainersjargon zeggen: "De bal plakt nog altijd op de snaren". Het zal alleen een kwestie zijn om blessurevrij te blijven en een goeie fysieke conditie te pakken te krijgen."

   

  "Maar wat wel duidelijk is, als je naar haar filmpje kijkt ook: hier is niet over één nacht ijs gegaan, ze zal goed voorbereid zijn. En reken maar dat de reekshoofden die in de eerste ronde van een toernooi de pech hebben om tegenover Clijsters te staan, met een ei in de broek zullen zitten.”

  "Ik denk dat ze er meteen zal staan"

  Bovendien ziet De Hous dat het mentale aspect almaar belangrijker wordt in tennis en ook dat kan in het voordeel van Clijsters zijn. “Ze heeft ervaring, en oké, er wordt wat verwacht van haar, maar aan de andere kant: ik denk dat ze er meteen zal staan, meteen de turbo aan.”

   

  Hoe gaat het nu voort? “Ze zal haar programma heel goed kiezen – zoals alle toppers
  tegenwoordig doen – in functie van de grandslamtoernooien. Als ze aan de Australian Open meedoet, zal ze zich 200% geven.”

   

  De grandslamtoernooien, daar zal Clijsters niet nee tegen zeggen. Maar wat met de Fed Cup bijvoorbeeld? “De Fed Cup is niet altijd even makkelijk in te passen in een programma. Anderzijds is Kim een sociaal dier, een groepsmens, en ze zou het ongetwijfeld geweldig vinden om met Elise Mertens of met Kirsten Flipkens te kunnen samenspelen – die kennen mekaar al zolang. We kunnen alleen maar hopen dat ze het gaat doen.”

  De fameuze Clijsters-split, die gaan we nog vaak kunnen bewonderen. Ik ben er zeker van: ze gaat knallen in 2020.

  Marc De Hous

  U had het al begrepen: De Hous ziet deze tweede comeback wel zitten. “Zoals ze zelf zei: “Ik ga niet om de toerist uit te hangen.” Kim blijft een competitiebeest, en zo’n mensen willen altijd alles winnen, of het nu om een spelletje kaart gaat of iets anders. De fameuze Clijsters-split, die gaan we nog vaak kunnen bewonderen. Ik ben er zeker van: ze gaat knallen in 2020.”


  En dus nu al de logische oproep: “Zal ik toch nog maar ‘ns vragen of Justine Henin ook haar comeback wil maken? Zou dat niet fantastisch zijn? Maar eerst genieten van Kim
  Clijsters, want dat gaat ons leuke momenten opleveren in 2020.”

  Kim Clijsters

  Kim Clijsters

  Ivo Van Aken: "Kim speelde vroeger al het moderne tennis"

  Ook Ivo Van Aken, voormalig Fed Cup-kapitein en huidig Technisch Directeur van Tennis Vlaanderen, gelooft rotsvast in Kim Clijsters. "Ik heb er tamelijk veel vertrouwen in dat ze het zeer goed zal doen. Als ze na een paar maanden intensiever trainen had vastgesteld dat het niks zou worden, had ze deze stap niet gezet", zegt Van Aken.

   

  Clijsters was er wel 7 jaar tussenuit. In welke tenniswereld komt ze nu terecht? "Kim speelde eigenlijk vroeger al het moderne tennis, heel agressief. Dat zie je nu vaker. De jonge generatie blijft beuken, maar Kim kan ook heel sluw spelen. Dat zijn ze niet gewoon. Ze speelt heel slim. Daar zie ik wel mogelijkheden."

   

  "Ik verwacht dat ze haar toernooien zeer goed zal plannen en voorbereiden om er echt te staan op de belangrijke momenten. Ik denk dat heel wat toernooien al staan te trappelen om haar een wildcard te geven."

   

  "De Australian Open? Het is nog 4 maanden en hardcourt is ook haar ondergrond. Australië ligt haar nauw aan het hart en ook Australië heeft Kim Clijsters heel graag. De toernooidirecteur staat nu al met een wildcard te zwaaien, denk ik."

  Ivo Van Aken en Kim Clijsters tijdens de Fed Cup in 2002.

  Ivo Van Aken en Kim Clijsters tijdens de Fed Cup in 2002.