Emma Plasschaert na goud: "Kijk met vertrouwen naar Tokio 2020"

  Vreugde in het Belgische kamp.

  Vreugde in het Belgische kamp.

  Emma Plasschaert keert met goud terug van het olympische testevent in Tokio. Op het water van Enoshima hield onze landgenote Marit Bouwmeester, de regerende olympische kampioene, achter zich. "Ik houd hier een heel goed gevoel aan over", zegt Plasschaert vanuit Japan aan Sporza.

  "Het was een spannende dag. We hebben voor de medalrace lang staan wachten op wind en een kleine zeebries", vertelt Plasschaert.

   

  "Toen er een beetje wind was, hebben ze ons snel op het water gestuurd. Maar bij het begin van het tweede rondje viel de wind weer volledig weg. Toen hebben we nog een klein halfuurtje moeten wachten op het water, in de hoop dat de wind zou terugkeren, wat niet gebeurde."

   

  "De beslissing om de race af te gelasten was de juiste, ook al zit iedereen nu een beetje met een dubbel gevoel. Ik lag zelf in een goeie positie, op koers voor goud. Ik had het dus graag zelf afgemaakt."

   

  De overwinning in deze wedstrijd is de vrucht van een uitstekende voorbereiding, zegt Plasschaert.

   

  "We hadden met ons team heel hard gewerkt voor deze wedstrijd en hadden veel meer voorkennis dan andere zeilsters, dankzij onder meer veel metingen vooraf op het water met de specifieke stromingen en golven."

   

  "Ik houd hier dan ook een heel goed gevoel aan over en kijk met vertrouwen naar de toekomst. Alle toppers waren hier. Ik had gepiekt naar dit toernooi."

  De overhandiging van de medaille:

  "Voorzorgen nemen tegen de zon"

  Iedereen die in Tokio komt, heeft de mond vol over de verzengende hitte. 

   

  "Het is hier inderdaad heel warm", zegt Plasschaert. "Enerzijds hebben wij het geluk dat er meestal een zeebriesje is en het iets frisser is dan in de stad zelf, maar we stellen onszelf wel urenlang bloot aan de brandende zon. We moeten dus genoeg voorzorgen nemen."

   

  "De organisatie heeft haar best gedaan om alles in orde te zetten voor dit event, maar er zullen nog maatregelen genomen moeten worden tegen de hitte. Zeker op de bootparking, waar niet veel bescherming tegen de zon is. Maar ze zijn op de goeie weg. Alles is hier goed georganiseerd.

   

  "Nu richt ik me op de Wereldbeker-manche hier in Tokio, die begint volgende week dinsdag. Ik ben hier al van half juli, daarna keer ik terug naar België en ga ik verder werken aan de voorbereiding op Tokio 2020."

  Felicitaties van Evi Van Acker: