Spitstechnologie meet of paarden stress hebben voor een hindernis

  Pieter Devos is er voor België bij op het EK in Rotterdam.

  Pieter Devos is er voor België bij op het EK in Rotterdam.

  Vandaag begint in Rotterdam het EK jumping. Mét de Belgische ploeg die zich wil plaatsen voor Tokio 2020. En mét heel wat spitstechnologie, die bijvoorbeeld meet of een paard zenuwachtig is voor een bepaalde hindernis.

  Paarden vertegenwoordigen uiteraard het belangrijkste kapitaal van ruiters en amazones. De medische begeleiding is dan ook cruciaal.


  Het feit dat België verzwakt aan het EK in Rotterdam begint, is daar een goed voorbeeld van. Zelfs kleine blessures bij hun paarden volstonden voor Olivier Philippaerts en Niels Bruynseels om zich terug te trekken uit het evenement.


  Dit EK is nochtans zeer belangrijk voor ons land, want België heeft zich als ploeg nog altijd niet geplaatst voor de Olympische Spelen van Tokio. In Rotterdam zijn er nog drie tickets te verdelen. Maar de gezondheid van de paarden gaat dus voor alles.

   

  Ook de organisatie van grote evenementen waakt over de gezondheid van de viervoeters. Zo mocht onze Gudrun Patteet niet meedoen in de belangrijkste wedstrijd uit haar carrière (de finale van de Wereldbeker), omdat er extreme hanentred werd vastgesteld bij haar paard Sea Coast Pebbles. Dat is een aandoening van het zenuwstelsel, waar het paard tijdens het springen geen last van had en waar er ook een medisch attest voor was.

  Heeft het paard stress?

  Ruiters zijn voortdurend op zoek naar interessante data over hun paarden. Het bedrijf JE Projects heeft een nieuw product op de markt dat nu beschikbaar is voor ruiters en amazones. Binnenkort zullen we ook als tv-kijker kunnen genieten van de technologie.

   

  De technologie is voor het eerst getest op de jumping van Athene dit jaar. De resultaten waren verbluffend. Je kon volgen waar het paard zich bevindt op het parcours, de snelheid, de afstand tot de volgende hindernis, heeft het paard al dan niet te vroeg of te laat afgezet, hoeveel fouten zijn er al gemaakt op welke hindernis...?

   

  In het systeem - Real Time Location System - wordt ook de hartslag van zowel de ruiter als het paard voortdurend gemonitord. Vooral dat laatste is interessante info voor een rijder. Zo kom je te weten voor welke hindernis een paard nerveus wordt.

   

  Je kunt ook de data van twee deelnemers naast elkaar bekijken.Een voorbeeld uit de jumping van Athene vindt u hieronder: