Belgisch wetenschappelijk onderzoek: "Messi heeft meer impact dan Ronaldo"

  Lionel Messi heeft een hogere VAEP-waarde dan Cristiano Ronaldo.

  Wie is de beste: Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? Het is een vraag die menig voetballiefhebber danig op de heupen begint te werken, maar een nieuw onderzoek van de KU Leuven werpt plots een interessant licht op de vraag. 

  Computerwetenschappers van de KU Leuven hebben samen met het Nederlandse data-intelligentiebedrijf SciSports een model ontwikkeld dat niet alleen de doelpunten en assists van Messi en Ronaldo in kaart brengt, maar alle acties van de twee sterspelers.

   

  "De waarde van een voetballer wordt vaak bepaald door doelpunten en assists", zegt professor Jesse Davis. "Een doelpunt is echter een zeldzame gebeurtenis, want in een wedstrijd gebeuren naar schatting gemiddeld 1.600 acties. Ons model bekijkt elke actie - schoten, passes, dribbels, tackles… - en berekent de waarde ervan." 

   

  Die waarde, de zogeheten VAEP-waarde ("Valuing Actions by Estimating Probabilities"), geeft aan in welke mate de acties van een speler bijdragen aan het resultaat, zowel bij het maken van een doelpunt als het verhinderen van een tegendoelpunt. "Zo krijg je een completer beeld van een speler en zijn waarde voor het team", klinkt het.

  Filmpje over de VAEP-waarde:

  Messi neemt de bovenhand

  Het onderzoek spitst zich toe op de seizoenen 2013-2014 tot en met 2017-2018 in de Spaanse competitie. Het gaat niet over de bijdrages van Messi en Ronaldo in de Europese competities en ook niet voor hun respectieve nationale ploeg.

   

  Slotsom: Lionel Messi neemt de bovenhand. De Argentijn van Barcelona heeft een VAEP-waarde van 1,21. Ronaldo scoort met 0,61 per wedstrijd beduidend minder goed.

   

  "In de eerste seizoenen liggen de scores van Messi en Ronaldo zeer dicht bij elkaar", zegt doctoraatsstudent Tom Decroos, die meewerkte aan het onderzoek.

   

  "Vanaf het seizoen 2015-2016 neemt Messi afstand van zijn eeuwige rivaal. Bij de meeste voetballers stellen we een trade-off vast: ofwel maken ze veel acties met een minder hoge waarde - dat is bijvoorbeeld zo bij Paul Pogba."

   

  "Of je hebt spelers die minder aan de bal komen, maar wel een grote impact hebben. Dat is typisch zo voor spitsen als Harry Kane, Mohamed Salah en Cristiano Ronaldo. Messi is op dit vlak uitzonderlijk: de Argentijn voert een heel hoog aantal acties uit en die hebben ook nog eens een hoge waarde."

  Hoe verhoudt Hazard zich tegenover Ronaldo?

  Nu Cristiano Ronaldo de pannen van het dak speelt bij Juventus hebben de onderzoekers zich de vraag gesteld of Eden Hazard bij Real Madrid een geschikte vervanger kan zijn voor de Portugees.

   

  Wat blijkt? In het seizoen 2017-2018 (het laatste van Ronaldo bij Real) ligt de VAEP-waarde van Ronaldo en Hazard zeer dicht bij elkaar. Hazard haalt 0,64 per match. Dat betekent dat Hazard ervoor zorgde dat zijn ploeg (Chelsea) 0,64 doelpunten meer scoorde dan de tegenstander. De impact van Ronaldo bij Real was iets lager, met 0,61.

   

  "Hazard en Ronaldo hebben een gelijkaardige bijdrage, al zijn er duidelijke verschillen", zegt Lotte Bransen van SciSports.

   

  "Ronaldo is een klassieke doelpuntenmaker. Zijn waarde wordt voornamelijk bepaald door zijn goede schoten. Hazard laat zich meer in het spel betrekken. Zijn waarde is meer gespreid over passes, dribbels en schoten."

   

  "We kunnen dus wel concluderen dat Hazard een goede versterking is voor Real, maar een directe vervanger voor Ronaldo is hij niet. Real Madrid zal een andere speelstijl moeten hanteren."