• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Tourwinnaar op je criterium? "Reken maar op kostprijs van 50.000 euro"

  Egan Bernal gisteren in Aalst.

  De Ronde van Frankrijk zit erop, maar sommige renners opteren deze week nog voor een verlengstuk tijdens de criteriums. Maar hoe pakt zo'n organisator het aan? Wat is het kostenplaatje? Wat is de sportieve waarde? Ex-organisator Jurgen Mettepenningen legt uit. 

  "Een criterium heeft geen businessmodel"

  Jurgen Mettepenningen, manager van veldritteam Pauwels Sauzen-Bingoal, organiseerde tot voor enkele jaren het criterium van Sint-Niklaas. Dat nummertje is intussen opgedoekt, maar vaste waarden zoals Aalst overleven wel nog. Gisteren strikte de organisatie in Aalst eindwinnaar Egan Bernal.

   

  "Zijn aanwezigheid is heel fijn en is deels prestige, maar het kost ook heel veel geld. Je spreekt dan toch makkelijk over om en bij de 50.000 euro voor de gele trui", vertelt Mettepenningen bij Radio 1.

   

  "Dat is niet evident, want een criterium heeft geen businessmodel voor de inkomsten. Je moet dat geld samenrapen met lokale sponsors of de organiserende stad."

  "De meeste renners staan er niet meer voor open"

  Hoe probeert een organisator bijvoorbeeld de gele trui te strikken? "Er is een lijst die circuleert met alle prijzen. Er is altijd één manager aanwezig in Frankrijk tijdens de Tour die eigenlijk alle onderhandelingen doet voor alle organisatoren."

   

  "Het gaat dus om één aanspreekpunt en dat maakt het gemakkelijk. Ritwinnaars, winnaars van de truien, Belgische deelnemers: je kunt er zo ver in gaan als je wilt, maar alles kost geld."

   

  Liggen die namen dan al lange tijd op voorhand vast? "In deze Tour wist je pas heel laat dat Bernal zou winnen. Je moet echt wel wachten tot je min of meer zeker bent en dan kun je alles op alles zetten om voor de gele trui te gaan."

   

  "Maar de meeste renners staan er ook niet meer voor open. 5 à 10 jaar geleden was zo'n criterium één groot feest, met veel deelnemers uit de Tour. Maar nu wordt het minder. Niet iedereen staat er nog voor te springen."

  Er is een lijst die circuleert met alle prijzen. Er is altijd één manager aanwezig in Frankrijk tijdens de Tour die eigenlijk alle onderhandelingen doet voor alle organisatoren.

  Ex-organisator Jurgen Mettepenningen

  "Het sportieve is ondergeschikt aan het gala"

  Er worden stevige bedragen neergeteld voor de renners. Voor hen is het makkelijk verdiend. "In principe wel. Het is een beetje een parade, een lange catwalk voor de renners. Ze zijn 3 weken tot op de limiet gegaan en dat proberen ze te verzilveren in de criteriums."

   

  Moeten we dan veel belang hechten aan de sportieve waarde van de criteriumdans? Is het doorgestoken kaart? "Dat is een moeilijke vraag", lacht ex-organisator Jurgen Mettepenningen.

   

  "Maar het sportieve aspect is niet het meest belangrijke deel. Het is geen officiële wedstrijd, een zege komt niet op het palmares. Het sportieve is ondergeschikt aan het gala. Dat Remco Evenepoel gisteren Egan Bernal klopte en dus de ongeschreven wet geschonden heeft? Het mag ook niet te voorspelbaar zijn, hé."