Aanval van Evenepoel loont: hij zet peloton op minuten en wint solo in Italië

  Evenepoel

  Evenepoel kwam met een voorsprong van meer dan 2 minuten binnen.

  Remco Evenepoel heeft de derde rit in de Italiaanse koers Adriatica Ionica gewonnen. De renner van Deceuninck-Quick Step maakte indruk en kwam solo binnen met een voorsprong van 2'13". Hij kreeg op het podium het gezelschap van een ploegmaat want Philippe Gilbert won de pelotonsprint.

  Het was op zo'n 25 kilometer van de finish dat Evenepoel besliste dat zijn moment gekomen was. Zijn jonge benen gingen op de voorlaatste helling van de dag achter vluchter Fausto Masnada aan. Hij had de Italiaan al snel te pakken en keek vanaf dat moment niet meer achterom. 

   

  Op een vlak stuk bouwde hij zijn voorsprong spectaculair uit en op de laatste klim van derde categorie zakte hij niet meer in, integendeel. Evenepoel kwam alleen boven, gooide zijn handen in de lucht en had vervolgens nog 2 minuten de tijd om zich klaar te zetten om te kijken naar de pelotonsprint. Daar was Deceuninck-Quick Step opnieuw aan het feest want Philippe Gilbert werd tweede voor Lammertink.

   

  De leiderstrui blijft wel van Mark Padoen, die de rit van gisteren won. Voor de 19-jarige Remco Evenepoel is het zijn derde profzege. Hij won eerder dit jaar al een rit en het eindklassement in de Baloise Belgium Tour.

  "Het was eigenlijk het plan om te werken voor Gilbert"

  "Het plan voor vandaag was om te werken voor Gilbert", zei Evenepoel na de koers. "Op de voorlaatste klim werd er aangevallen en ik was aangeduid om te reageren. Ik zette door en merkte dat er een gat viel."

   

  "Bij de top had ik Masnada bijna beet en tijdens de afdaling kwam ik bij hem. Toen hij weigerde mee te werken, gaf ik alles om hem af te schudden. En dat lukte. Het is een prachtige dag voor mij. Ik win zelfs enkele plaatsen in de stand." Evenepoel schuift op naar de 5e plaats.

   

  Na afloop van de etappe bevestigde Evenepoel overigens dat hij invalt voor Victor Campenaerts op de EK-tijdrit. Evenepoel was reserve voor die wedstrijd, maar door het afzeggen van uittredend Europees kampioen Campenaerts wordt hij opgeroepen.  

  De finish van Remco Evenepoel

  Uitslag rit 3

  1. Remco Evenepoel - 204,5 km in 4u50'19"
  2. Philippe Gilbert - op 2'13"
  3. Maurits Lammertink (Ned) - allen z.t.
  4. Ben Hermans
  5. James Knox (GBr)

  Stand na rit 3

  1. Mark Padoen (Oek)
  2. Ben Hermans - op 6"
  3. James Knox (GBr) - 15"
  4. Jonathan Caicedo (Ecu) - 20"
  5. Remco Evenepoel - 46"