Jumbo-Visma als eerste openlijk over ketonen: "Het is geen wonderdrank"

  Jumbo-Visma maakt er als eerste wielerploeg geen geheim meer van dat het ketonen gebruikt. De Nederlandse succesformatie nuanceert wel. "Zonder expertise kan het ook helemaal niet helpen. En als het helpt, is het effect miniem", zegt sportdirecteur Merijn Zeeman.

  "Op hoogste niveau helpen alle beetjes"

  Ploegleider van Jumbo-Visma Nico Verhoeven gaf gisteren voor de microfoon van Sporza schoorvoetend uitleg bij de manier waarop zijn ploeg ketonen gebruikt. "Elke wielerploeg moet als basis hebben dat je je basisbehoeften uit voeding haalt. Daar zijn we extreem mee bezig. Daarnaast kan een product als ketonen misschien helpen om je wat extra te ondersteunen."

   

  Sportdirecteur Merijn Zeeman van Jumbo-Visma was een stuk duidelijker bij onze Nederlandse collega's van NOS-radio. "Ja, we doen al ruim twee jaar onderzoek naar ketonen en hebben het getest. Sinds een half jaar gebruiken we het."

   

  "Wij gebruiken het als een extra energiebron. Het is een kleine hulp, maar op het hoogste niveau helpen alle beetjes. Als je een extra energiebron hebt, betekent dat dat je je koolhydraten kan sparen voor de finale. Zo werkt voeding. Daar zien wij vooral het voordeel van ketonen."

   

  "In de wereld van de topsport is het continu zoeken naar wat er op de markt is en wat effectief kan zijn. Of het nu bietensap is of iets anders."

   

  "We lezen literatuur, we bezoeken congressen en kijken of het prestaties bevordert. Zo maken we een strategie. We bekijken het van dag tot dag en van renner tot renner. Het is een onderdeel van de complete voedingsstrategie die we hanteren."

  Enkel effect bij juist gebruik

  Ketonen zijn voor alle duidelijkheid 100 procent legaal. Het is ook niet het wondermiddel waarvoor sommigen het nu slijten, zo zegt Merijn Zeeman. "De term wonderdrank is volledig niet correct. Of het werkt of niet, hangt sterk af van de experts die je hebt."

   

  "Ik hoorde de arts van Sunweb (een ploeg die ketonen niet gebruikt) zeggen dat het soms niet werkt en dat klopt zeker. Zonder expertise kan het ook helemaal niet helpen. En als het helpt, is het effect miniem. Alleen is het daar dat je in topsport je voordeel mee doet."

   

  "Verschillende ploegen gebruiken het op een andere manier, denk ik. Omdat iedereen een andere interpretatie geeft aan de studies die bestaan. Je kan het tijdens de inspanning doen. Wij denken dat het vooral helpt bij inspanningen aan lage intensiteit."

  Verschillende ploegen gebruiken het op een andere manier. Omdat iedereen een andere interpretatie geeft aan de studies die bestaan. Je kan het tijdens de inspanning doen. Wij denken dat het vooral helpt bij inspanningen aan lage intensiteit.

  "Gezondheid van de sporter staat altijd voorop"

  Een van de argumenten die een ploeg als Sunweb gebruikt om zich niet aan ketonen te wagen, is dat het effect op lange termijn van ketonen niet gekend zou zijn. "Dat heb ik ook horen vertellen, maar dat is wel zo", zegt Merijn Zeeman.

   

  "Waar het om gaat is dat je moet weten op welke energiesystemen een stof aangrijpt. Daarmee kan een specialist een inschatting maken. Daar hebben wij goede mensen voor. Bij ons staat gezondheid van de sporter altijd voorop."