Swings: "Voel me beter op de schaatsen als ik 's zomers geskeelerd heb"

  Bart Swings veroverde 7 medailles op het WK skeeleren en wil die topvorm doortrekken naar zijn winterseizoen op de schaatsen.

  Bart Swings heeft het WK skeeleren in Barcelona verlaten met 7 medailles op zak. Vanaf nu legt hij zijn focus opnieuw op het schaatsen. Swings blikt bij Sporza terug op zijn beste WK ooit.

  Bart Swings won afgelopen zondag op de laatste dag van het WK nog een zilveren medaille op de marathon. Ondanks een indrukwekkend medailletotaal van 7 stuks, was hij niet echt tevreden over zijn laatste race. "Ik ging voor goud op deze wedstrijd, maar de scherpte was er al sinds enkele dagen wat vanaf. Daardoor had ik geen extra punch meer op het einde."

   

  De ontgoocheling maakte uiteindelijk snel plaats voor blijdschap. "Nadat ik een uurtje de ontgoocheling had verbeten, besefte ik snel dat dit een van mijn sterkste prestaties ooit is op een WK skeeleren. Ik ben wel tevreden."

  Topvorm skeeleren meepakken naar het ijsseizoen

  Swings is iemand die al een hele poos meedraait aan de top van het skeeleren. Het doet hem deugd dat hij nog steeds met de besten meestrijdt. "Maar het is ieder jaar toch een grote uitdaging", geeft hij toe.

   

  "Ik heb geprobeerd nog meer de focus te leggen naar het schaatsen, maar ik moet toegeven dat ik mij het beste in mijn vel voel als ik in de zomer zware trainingen heb afgewerkt op de skeelers. Ik ben in topvorm nu en ik hoop die vorm mee te kunnen pakken naar mijn winterseizoen."

   

  Want vanaf nu zit het skeeleren erop voor Swings. "De knop wordt, na enkele weken rust en vakantie die ik nu heb, omgedraaid richting het schaatsen. Augustus zal de maand worden om het gevoel op de schaatsen terug te vinden en wat materiaal uit te testen. In september trekken we naar de VS voor een eerste echte trainingskamp op het ijs." 

  Augustus zal de maand worden om het gevoel op de schaatsen terug te vinden en wat materiaal uit te testen.

  Met Jason Suttels zit er een Belgische topper in de pijplijn

  Niet alleen Bart Swings gooide hoge ogen op het WK skeeleren. De 18-jarige Jason Suttels behaalde drie gouden plakken bij de junioren. Swings is lovend.

   

  "Jason, iemand waar ik veel mee train, is iemand met veel potentieel. En hij heeft ook de ambitie om naar het schaatsen over te stappen. Hij zit nu op een ideale leeftijd om voor een eerste keer van het ijs te proeven."

   

  "Het belangrijkste is dat hij daar nu rustig de tijd voor neemt. Als hij voort doet zoals hij nu bezig is, zie ik een mooie toekomst voor hem. Hopelijk kan ik mijn ervaringen de komende jaren doorgeven aan Jason."