• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vive le vélo presenteert unieke beelden van Merckx uit de oude doos

  " "

  50 jaar geleden verliep een medische test zo.

  In de laatste Vive le vélo op Belgische bodem met Remco Evenepoel, Axel Merckx (zoon van) en Frankrijk-kenner Bart Van Loo kwamen ook heel wat unieke en verloren gewaande beelden van Eddy Merckx - het feestvarken met dienst voor deze Tour in België - aan bod.

  Eddy: "Ik zou liever hebben dat Axel geen renner wordt"

  Remco Evenepoel en Axel Merckx kwamen allebei langs de voetballerij de koers binnen. De twee speelden in de jeugd van Anderlecht, maar raakten al eens op de bank. "En in de koers is er geen bank", zei Axel. Zijn moeder wist meteen wat hij in zijn hoofd had.

   

  Vader Eddy had er zich tijdens zijn carrière ook al eens over uitgelaten. Die was niet meteen voorstander, getuige een archiefmoment dat Vive le vélo terugvond. "Wat zou je zeggen, als Axel ooit dezelfde weg wil opgaan als jou", vroeg de presentator? "Ik zou het hem laten proberen, maar zal hem niet aanmoedigen. Zeker niet in het begin", antwoordde papa Merckx.

   

  "Het vak van beroepsrenner is zo zwaar, je ziet zo hard af, dat ik zou willen dat hij iets anders doet."

  Verloren gewaande beelden van viering na fantastische slotweek in 1969

  Elke Tour-dag in België besteeddde Vive le vélo aandacht aan een week uit de fameuze Tour van Eddy Merckx van 1969. Gisteren was de derde en laatste week aan de beurt. In de Pyreneeënrit van Luchon naar Mourenx reed Merckx de tegenstand in de vernieling: in het geel vertrok hij in een afdaling voor een solo van 140 km. Hij finishte met 8 minuten voorsprong. Voor velen was het de mooiste zege uit Merckx' loopbaan.

   

  Van de blijde intrede toonde Vannieuwkerke verloren gewaande beelden met een wuivende Eddy op het balkon van het stadhuis van Brussel. Andere ontvangstbeelden waren vaak die van 1972.

  Unieke beelden uit kelder van wielerbond: Eddy doet medische test 50 jaar geleden

  Eddy Merckx was in zijn tijd een materiaalfreak. "Maar nu ook nog", zegt Axel. "We hebben vorige week nog samen aan zijn fiets zitten sleutelen om zijn positie goed te zetten. Dat is de charme van mijn vader en zijn ook mooie vader-zoonmomenten."

   

  Merckx liet niets aan het toeval over en gebruikte ook de medische kennis om te verbeteren. De wielerbond bereidt een verhuis voor van Vorst naar Tubeke, daarbij vond het in de kelder nog unieke beelden. Die werden gedigitaliseerd.

   

  Zo zien we dat Eddy Merckx een heel speciaal zuurstofmasker op zijn gezicht kreeg om zijn longinhoud te meten. Nog andere zaken werden getest. "De bedoeling was om te weten hoe hij zijn training nog kon verbeteren", legde Vannieuwkerke uit.

   

  "De wetenschap is ver gekomen", lacht Axel. "Het moest ergens beginnen. Die beelden heb ik nog nooit gezien."