• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wuyts: "Ik roep onze landgenoten op: rij dwars door de ploegtactiek heen"

  21 Belgen staan zaterdag aan de start van de Tour, maar we doen het dit jaar opnieuw zonder een sprinter of klassementsman. Toch is Sporza-commentator Michel Wuyts niet somber gestemd. "We doen het beduidend beter dan de voorbije jaren."

  Vorig jaar verzuchtte Michel Wuyts nog dat de Belgen te vaak en te snel het knechtenlivrei moeten aantrekken in de Tour. "Maar dat is deze keer toch anders. Er zijn heel wat Belgen die een hele of halve vrije rol krijgen. Wat dat betreft doen we het beduidend beter dan de voorbije jaren."

   

  "Ik denk dan bijvoorbeeld aan een Dylan Teuns, over wie weinig gesproken wordt, maar die toch enkele finales krijgt die hem zullen liggen. Daarnaast zijn er Serge Pauwels en Greg Van Avermaet bij CCC en Benoot, Wellens en uiteraard De Gendt bij Lotto-Soudal. Die laatste krijgt toch 5 à 6 kansen om mee te gaan in een ontsnapping."

   

  "Dan is er ook nog een Wout van Aert, waarvan ik hoop dat hij niet zuiver zal moeten knechten voor Groenewegen en Kruijswijk. Er is een reeks aankomsten met pittige finales, dus ik smeek Jumbo-Visma dat hij daar zijn vrije gang mag gaan."

   

  "Verder zie ik ook nog een vrije rol voor Stuyven, die bevrijd is van Degenkolb. En ook Naesen zou afgedwongen hebben dat hij hier en daar zijn kans mag gaan."

   

  "Dan kom ik toch aan een stuk of 9 Belgen. Tel daar nog de renners van Wanty-Gobert bij - Backaert, Aimé De Gendt, Van Melsen en Meurisse - die in een ploeg zitten die het van aanvallende acties moet hebben. Waarom zouden zij ook geen rol kunnen spelen in de finale?"

  Jumbo-Visma geeft Van Aert de kans om zijn eerste Tour te rijden.

  Wout van Aert.

  "Veel finales nodigen uit tot ondernemen en dan zijn de Belgen op hun best"

  Heel wat Belgen trekken dus met plannetjes naar de Tour, maar krijgen ze ook genoeg kansen om die plannetjes te ontvouwen? "In de 3e rit zitten er al wat heuveltjes in de finale en ook in rit 5, aan de poorten van de Vogezen, zie ik geen grote groep naar de finish trekken. Van Avermaet weet dat en daarom heeft hij die ritten ook verkend."

   

  "Er zijn veel finales die uitnodigen tot ondernemen. Daar zijn de Belgen kloek in, dan zijn we op ons best. Als we blijven zitten tot de sprint, moeten we in de pas lopen."

   

  "Daarom ook mijn oproep aan onze landgenoten: rij eens dwars door de ploegtactiek heen. En zoek bondgenoten in het peloton. Er zijn er genoeg, want het sprinterscontingent is niet indrukwekkend."

   

  "Ik denk dat dat ook de toekomst van de Tour is, dat de strikte opdrachten af en toe doorprikt worden. Maar dat moet van de renners en de ploegen komen."

  Ik smeek Jumbo-Visma om Van Aert zijn vrije gang te laten gaan in de ritten met een pittige finale

  Michel Wuyts

  Lees ook: