• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Triatleet Jelle Geens snelt naar knappe overwinning in Montréal

  Jelle Geens komt als eerste over de finish in Montréal.

  Jelle Geens heeft de favorieten verrast in Montréal in de manche van de World Triathlon Series. De 26-jarige Geens is de eerste Belg die een triatlon op het allerhoogste niveau kan winnen. Bij de vrouwen werd Claire Michel zesde.

  In de sprinttriatlon (de helft van een olympische triatlon) van Montréal moesten de triatleten 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer lopen. Jelle Geens haakte na het zwemmen zijn wagonnetje aan in de grote groep met favorieten.

   

  Die groep bleef bij elkaar in de fietsproef en dus viel de beslissing in het lopen. Daarin snelde Geens in de laatste rechte lijn de Spanjaard Mario Mola voorbij. Voor het eerst wint een Belg een manche van de World Triathlon Series, het hoogste niveau. 

   

  "De puzzelstukjes vielen vandaag op de juiste plaats", vertelde een dolgelukkige Geens. "Ik train veel met Mario Mola, dus ik wist hoe snel hij was in de sprint. Maar ik voelde dat ik nog een versnelling over had en die kon hij niet aan. Dit is veruit de grootste zege uit mijn carrière."

  Uitslag bij de mannen
  1. Jelle Geens in 53'49"
  2. Mario Mola (Spa) op 2"
  3. Tyler Mislawchuk (Can) 5"
  4. Richard Murray (ZAf) 10"
  5. Kristian Blummenfelt (Den) 14"
  6. Fernando Alarza (Spa) 17"
  7. Matthew Hauser (Aus) 21"
  8. Bence Bicsak (Hon) 28"
  9. Javier Gomez Noya (Spa) 36"
  10. Jacob Birtwhistle (Aus) 43"

  Claire Michel eindigt als zesde bij de vrouwen

  Katie Zaferes heeft zaterdag de sprinttriatlon in Montréal, de vijfde van acht WTS-manches, op haar naam geschreven. De Amerikaanse, ook al winnares in Abu Dhabi, Bermuda en Yokohama, was de snelste na 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen.

   

  De enige Belgische in Canada, Claire Michel, finishte op een knappe zesde plaats, op bijna anderhalve minuut van de Amerikaanse winnares. Michel begon in de tweede groep aan het lopen en maakte daarin nog 9 plaatsen goed.

  Uitslag bij de vrouwen
  Katie Zaferes  USA 00:58:15  
  2 Georgia Taylor-Brown  GBR +00:00:12  
  3 Jessica Learmonth  GBR +00:00:35  
  Alice Betto  ITA +00:00:42  
  Taylor Knibb  USA +00:01:10  
  6 Claire Michel  BEL +00:01:21  
  7 Emma Jackson  AUS +00:01:23  
  8 Annamaria Mazzetti  ITA +00:01:27  
  Jaz Hedgeland  AUS +00:01:30  
  10 Rachel Klamer  NED +00:01:36