• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Jolien Verschueren wil dit najaar opnieuw crossen na hersentumor

  Mooi nieuws uit veldritland: ruim een jaar nadat een hersentumor was vastgesteld bij Jolien Verschueren, plant de renster een comeback. "Er opnieuw bij zijn wordt de grootste prestatie uit mijn carrière", zegt Verschueren.

  Verschueren: "Hardheid gekweekt om nooit op te geven"

  Jolien Verschueren was afgelopen winter niet in het veld te bewonderen. De 29-jarige veldrijdster van Pauwels Sauzen-Bingoal herstelde van een hersentumor, die begin april 2018 werd vastgesteld bij haar.

   

  "Ondertussen is Jolien 2 hersenoperaties, 7 weken bestraling inclusief een dagelijkse portie chemo en nog eens 13 sessies chemo verder", meldt haar team.

   

  "Er hangt bij ons thuis in Kruishoutem een kalender aan de muur", vertelt Verschueren. "Daarop wordt duchtig doorstreept wat voorbij is. Ik heb nog een paar sessies voor de boeg, maar kijk nu beetje bij beetje uit naar het einde."

   

  Verschueren wordt geprezen om haar doorzettingsvermogen. "Hoeft niet", zegt ze. "Maar het hoort er natuurlijk wel bij. Zo heb ik ook altijd mijn sport aangepakt. Ongetwijfeld heb ik daardoor die hardheid gekweekt om nooit op te geven. Dat deed ik tijdens mijn wedstrijden ook niet."

  "Ik wil vooral niet gedubbeld worden"

  Verschueren, die aan de betere hand is, lonkt nu naar een comeback. "De chemo heeft steeds minder impact op mijn fietsprestaties. Ik voel zelfs al eens een beetje kracht in de benen als ik een helling oprijd", zegt Verschueren.

   

  "Ik heb het besproken met de oncoloog. "Als je opnieuw competitief wil crossen, dan mag het", vertelde hij me. "Maar besef van welk niveau je komt en wat je hebt meegemaakt. Niemand kan inschatten welk niveau je ooit nog kan halen.""

   

  "Maar ik wil het wel opnieuw proberen. Dank aan mijn team ook om me die kans te geven. Zowel Pauwels Sauzen-Vastgoedservice als nu Pauwels Sauzen-Bingoal hebben me nooit laten vallen. Huidig teammanager Jurgen Mettepenningen geeft me een jaar de tijd om opnieuw rustig te verkennen wat kan en niet kan. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar."

   

  Verschueren wil eind augustus starten in de Mountainbike van Vlaanderen, een driedaagse MTB-wedstrijd. "En in september wil ik opnieuw crossen. Wellicht start ik met een paar B-wedstrijden, maar ik wil later op het seizoen zeker ook opnieuw proeven van een A-cross. Maar verwacht alsjeblieft niets, ik wil vooral niet gedubbeld worden."

   

  "Genieten wordt het doel. En er opnieuw bij zijn, is wellicht al de grootste prestatie uit mijn carrière."