• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Atletiekfederatie IAAF handhaaft schorsing van Russische atleten

  De Internationale Atletiekfederatie IAAF houdt voorlopig vast aan de schorsing van de Russische atletiekbond. Russische atleten die kunnen aantonen dat ze geen dopingverleden hebben, mogen wel onder neutrale vlag meenemen aan internationale wedstrijden.

  De schorsing van de Russische atletiekbond werd in 2015 opgelegd nadat een groot dopingschandaal in de Russische sport aan het licht was gekomen. Ook het Russische antidopingbureau Rusada werd geschorst wegens betrokkenheid bij systematische en door de staat ondersteunde dopingnetwerken.

   

  Het WADA, het internationale antidopingbureau, hief in januari die schorsing op na volledige inzage in de gegevens van het gewraakte dopinglab in Moskou. De IAAF ging daarin niet mee omdat er nog altijd te veel twijfels zijn over de handelswijze van atleten en officials en over de vereiste hervormingen.

   

  Op een bestuursvergadering werd dan ook beslist om voorlopig vast te houden aan de schorsing van de Russische atletiekbond. Russische atleten die kunnen aantonen dat ze geen dopingverleden hebben, mogen wel onder neutrale vlag meenemen aan internationale wedstrijden.