• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Podcast met Tomas Van Den Spiegel: "ASO heeft geen baat bij verandering"

  Tomas Van Den Spiegel

  Tomas Van Den Spiegel

  In een nieuwe aflevering van de de podcast van Sporza Koers had Christophe Vandegoor een babbel met ex-basketbalspeler Tomas Van Den Spiegel, die nu voor Flanders Classics werkt. 

  Je kunt de podcast met Tomas Van Den Spiegel hier beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt (iTunes, Soundcloud of Spotify).

  "Buiten Vlaanderen heeft de koers het moeilijk als sport"

  Tomas Van Den Spiegel verzorgt als CEO de zakelijke kant bij Flanders Classics. Vanuit zijn functie vindt hij dat ons beeld op de koers vertroebeld is, omdat we er met een Vlaamse bril naar kijken. "Als je buiten Vlaanderen komt, dan zie je dat de koers het moeilijk heeft als sport. Er zijn heel wat tradities, waardoor de sport zichzelf klein houdt. Je moet durven los te laten."

   

  Van Den Spiegel hoopt om op termijn te kunnen uitgroeien naar een model zoals bij de Formule 1 of de Champions League voetbal. Alleen moet het daarvoor de UCI en vooral Tourorganisator ASO aan boord kunnen krijgen.

   

  "ASO heeft er geen baat bij om veel te veranderen, want het huidige model werkt voor hen. Daarom houden ze veel tegen. Wij proberen de UCI te overtuigen dat als ze het wielrennen mondiaal wil uitbouwen, dat ze de navelstreng met ASO moet doorknippen."

   

  "Voor de fans is het belangrijk dat we een herkenbaar product hebben en daar hoort een herkenbare kalender bij. Er zit nu heel veel opvulsel op de kalender, zelfs op World Tour-niveau. Daar moeten we vanaf. Er moet een duidelijk onderscheid komen tussen de wedstrijden die écht tellen en wat daaronder komt."

  "Ideeën van Wouter komen voort uit passie voor sport"

  Bij Flanders Classics werkt Van Den Spiegel nauw samen met Wouter Vandenhaute, iemand die ook bekend staat als een gehaaid zakenman. "Wouter staat elke dag op met een paar ideeën, maar geen enkele daarvan is zakelijk."

   

  "Alles komt voort uit de passie voor de sport: hoe kunnen we het wielrennen vooruithelpen voor het zichzelf om zeep helpt? Want als we niets doen, ziet het er niet goed uit."

  Beluister andere afleveringen van Sporza Koers podcast