Ga naar de inhoud

Flashback: enkele meesterwerken in de carrière van halfgod Ayrton Senna

 wo 1 mei 2019 11:36
Ayrton Senna.
Ayrton Senna overleed op 1 mei 1994.

25 jaar geleden overleed Ayrton Senna op 34-jarige leeftijd na een zware crash in de Grote Prijs op het circuit van Imola. De Braziliaanse halfgod was een mythische figuur in de Formule 1-wereld. Kijk hier nog eens terug naar enkele fragmenten die de carrière van de legendarische rijder gekleurd hebben.

De beste (race)ronde in de F1: in de striemende regen

Regen was geen vijand voor Ayrton Senna, integendeel. In de Europese GP van 1993 illustreerde de Braziliaan hoe hij de techniek van het racen in de regen tot in de puntjes beheerste. In Donington Park schudde hij, nota bene in een zwakke wagen, het ene kletsnatte inhaalmanoeuvre na het andere uit zijn mouw. 

De beste (kwalificatie)ronde in de F1: 1,5 seconde sneller dan Prost

Racen in Monte Carlo is voor elke rijder een uitdaging, maar in 1988 degradeerde Senna alles en iedereen in de kwalificaties. Hij was liefst 1,5 seconde sneller dan McLaren-ploegmaat Alain Prost. Senna had het later over "een hogere kracht" die hem tijdens het rondje begeleidde, alsof hij "constant in een tunnel" reed.

Senna's allesoverheersend geloof in God

Ayrton Senna was voor vele liefhebbers de God van de Formule 1, maar de Braziliaan had zelf vooral blind vertrouwen in God. Hij geloofde dat hij door God gesteund werd om te winnen en dat zowat alles daardoor toegelaten was, wat dan weer voor wrevel zorgde bij zijn rivalen.

#MeuAyrton

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

VIDEO: Afscheid van F1-kampioen Ayrton Senna

Na de fatale crash op het circuit van Imola wordt het stoffelijk overschot van Ayrton Senna naar Brazilië overgevlogen. Het land is 3 dagen lang in rouw gedompeld.

Op 5 mei wordt Senna onder grote belangstelling uit binnen- en buitenland begraven in Sao Paulo. Een half miljoen Brazilianen keken op straat toe hoe zijn kist naar zijn begraafplaats werd gebracht. Ook de Formule 1-coureurs nemen afscheid van Senna, ook zijn grote rivaal Alain Prost is naar Brazilië afgereisd.