• home
 • video
 • pas verschenen

  Beste vriend: "Victor heeft écht geen koersverstand"

  " "

  Jef Van Meirhaeghe naast Eddy Merckx in Van Gils en Gasten.

  Het werelduurrecord van Victor Campenaerts was gisteren 1 van de dé gespreksonderwerpen. Ook in Van Gils en Gasten, dat schoon volk had om over Victor te praten. Jef Van Meirhaeghe, zijn beste vriend, hield zich niet in: "Victor heeft geen koersverstand, maar hij zal nog veel tijdritten winnen."

  Bekijk Eddy Merckx en Jef Van Meirhaeghe in Van Gils en Gasten

  "Misschien moet je in Mexico nog Belgisch record achtervolging aanvallen?"

  Van Meirhaeghe - "Jefke" voor Campenaerts - mag zich de beste vriend noemen van de nieuwe recordhouder: "Al heeft Victor veel goeie vrienden", klinkt het bescheiden bij de ex-renner. Van Meirhaeghe maakte de recordpoging mee in Mombasa, het supporterscafé van Victor, en reed toen naar de VRT in Brussel. Daar lag er een videolijn met Campenaerts in Mexico.

   

  Van Meirhaeghe zit net als Campenaerts niet om een grapje verlegen: "Misschien moet je (vandaag) het Belgisch record achtervolging aanvallen?", wou hij van zijn makker weten. Die kon ermee lachen: "Ik denk dat de adrenaline nog door het lichaam stroomt en dat ik straks in de auto een serieuze klop zal krijgen."

   

  "Ik denk dat dit tot nu een van de meest fantastische momenten in mijn leven is. Ik hoop dat er nog mooiere momenten komen., maar ik weet niet of het makkelijk zal zijn om te evenaren. Ik wil snel naar huis komen en zaterdagavond gaan we op stap, hè Jefke."

   

  Van Meirhaeghe en Campenaerts leerden elkaar kennen bij de beloften. "In een kermiskoers zaten we eens samen in een kopgroep en achteraf viel onze frank dat we allebei dicht bij Antwerpen woonden. Misschien moesten we samen gaan trainen? En het klikte meteen fantastisch."

  "Geen koersverstand, maar hij zal veel tijdritten winnen"

  De twee trainden en koersten samen, maar woonden ook 2 jaar samen in Gavere: "Dat schept echt een band." Toch pakt Van Meirhaeghe uit met een boude uitspraak. Hij vindt Victor niet zo'n fantastische coureur: "Hij koerst nog niet zo lang, heeft niet alle jeugdreeksen doorlopen. En hij heeft écht geen koersverstand."

   

  Van Meirhaeghe geeft een voorbeeld: "Vorig jaar in de Vuelta was hij mee in een kopgroep en mocht hij nooit verliezen. Maar hij demarreerde van de kop af. Dan gaan ze je niet laten rijden."

   

  "Maar hij gaat wel veel tijdritten winnen. Daar ben ik zeker van", maakte Van Meirhaeghe het toch een beetje goed.  

  Merckx: "Campenaerts was net een Zwitserse horloge"

   Eddy Merckx, die in 1972 Campenaerts voorging als Belgische wereldrecordhouder met 49,431 km, was ook te gast aan de tafel van Lieven: "Ik heb thuis zitten te supporteren. Het mijne was 47 jaar geleden en records zijn er om afgenomen te worden."


  De Kannibaal was onder de indruk van de prestatie van Campenaerts: "Hij was net een Zwitserse horloge: zo regelmatig reed hij rond. 55 km in 1 uur, je moet het maar doen. Ik ben trots op hem."

   

  Campenaerts relativeerde de lof een beetje: "Voor mij was dit een hoofddoel vroeg in mijn seizoen. Eddy pakte in dat seizoen gewoon alles mee. Bijna 50 km rijden met een gewone wegfiets, dat is misschien toch nog een ander niveau. Ik ben zeer blij dat ik als Belg Eddy kan opvolgen en dat ik Bradley (Wiggins) van de troon kan stoten. Ik denk dat ik zeer trots kan zijn op mijn prestatie." Waarop applaus weerklonk.

   

  Van Gils somde de zeges van Merckx in 1972 op:  Giro, Tour, Milaan-Sanremo, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije. Waarop opnieuw applaus weerklonk. "Ik wou ook dat uurrecord. Mijn carrière zou niet compleet geweest zijn, had ik het uurrecord niet aangevallen. Nochtans waren er veel naar Mexico gekomen om mij te zien falen. Maar ik was ook zeker dat ik het zou halen. Ik was goed voorbereid."