• home
 • video
 • pas verschenen

  Fluiten Vertenten of Delferière ooit nog op hoogste niveau? "Neen", antwoordt scheidsrechtersbaas

  Bart Vertenten en Sébastien Delferière

  6 maanden geleden zijn scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière opgepakt in het dossier-Veljkovic.

  Midden oktober daverde het Belgische voetbal op zijn grondvesten. De naschokken in het fraudedossier zijn nog altijd voelbaar en het proces zal nog een tijd op zich laten wachten. Stijn De Groote maakt een stand van zaken op in een podcast van VRT NWS. In deel 1 zijn de scheidsrechters aan de beurt.

  "Erg geschrokken"

  Op 10 oktober 2018 zijn topscheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière opgepakt in het onderzoek naar fraude in het Belgische voetbal. Zij zouden te dicht bij spelersmakelaar Dejan Veljkovic gestaan hebben.

   

  "Ik trainde met hen en samen trokken we naar Europese wedstrijden. Niemand had dit verwacht, we waren erg geschrokken", vertelt de 29-jarige scheidsrechter Lawrence Visser een half jaar later. "We kunnen nog altijd niet geloven wat er de voorbije maanden geschreven is."

   

  "Sébastien en Bart zijn alom geprezen voor hun sociale vaardigheden. En net dat wordt hen nu verweten", pikt videoreferee Tim Pots in, "maar je kan nergens carrière maken vanuit een ivoren toren: niet in het verenigingsleven, niet in het bedrijfsleven en niet in de politiek."

   

  "Als scheidsrechter ben je neutraal", stipt coördinator van de arbitrage Johan Verbist aan. "Je moet afstand houden van de mensen, omdat je belangrijke beslissingen moet nemen. En hoe dichter je bij een persoon staat, hoe moeilijker het is om iets in zijn nadeel te beslissen."

  Lawrence Visser

  Scheidsrechter Lawrence Visser: "We kunnen het nog altijd niet geloven."

  "Fluiten zal niet meer mogelijk zijn"

  Kunnen Sébastien Delferière en Bart Vertenten ooit nog aan de slag in de hoogste voetbalklasse? Wat als ze vrijgesproken worden door het gerecht?

   

  "Neen, ik denk niet dat ze nog een wedstrijd kunnen fluiten", antwoordt scheidsrechtersbaas Johan Verbist. "Vooral vanwege de integriteit."

   

  Tim Pots: "Ik vrees dat het niet meer mogelijk zal zijn. Tegenwoordig wordt de publieke opinie veel sneller gevormd dan het oordeel van een rechter. Of ze nu schuldig of onschuldig zijn."

   

  Luister hieronder naar deel 1 van de podcast over het voetbalschandaal in ons land: