• home
 • video
 • pas verschenen

  "Van der Poel of Van Aert in mijn team? Dan kies ik voor Mathieu"

  Patrick Lefevere

  Deceuninck-Quick Step-manager Patrick Lefevere

  Patrick Lefevere was dinsdagavond te gast bij Karl Vannieuwkerke in Vive le Vélo, leve de Ronde. De manager van Deceuninck-Quick Step sprak er onder meer over Van der Poel en Van Aert, Remco Evenepoel en Julian Alaphilippe.

  Veldrijders Mathieu van der Poel en Wout van Aert imponeren op de weg. Wie van de twee zou Patrick Lefevere pakken als hij ze voor het uitkiezen had? "Dat is een vuile vraag", lacht Lefevere.

   

  "Ik kies dan toch voor Mathieu, omdat ik denk dat hij méér winnaar is dan Wout, meer een killer. Ik heb zijn vader ook bij mij in de ploeg gehad. Toen Mathieu amper 10 was, zei Adrie al: "Je hebt het laatste nog niet gezien van die kleine"."

   

  Sven Nys: "Ik sluit me wel aan bij Patrick dat Mathieu iets meer een winnaar is dan Wout, dat zag je al bij de jeugd."

  "Als Van Aert vrij is, kunnen we praten"

  Patrick Lefevere bekende wel dat hij met Wout van Aert gesproken heeft. "Maar ik wilde geen miserie met dat contract. Ik heb hem gezegd dat we kunnen praten als hij vrij is."

   

  "Zoals het er nu naar uitziet, heeft hij blijkbaar een goeie keuze gemaakt met Jumbo-Visma. Die ploeg is heel sterk in de breedte en ze maken mee de koers met ons. Maar we weten natuurlijk nog niet wat de afloop van dat proces zal zijn."

  "Proberen Evenepoel geleidelijk te brengen"

  Bij Deceuninck-Quick Step zijn er dit jaar ook veel ogen gericht op de piepjonge Remco Evenepoel. Wat verwacht Patrick Lefevere van de wereldkampioen bij de junioren? "We proberen hem geleidelijk te brengen waar hij moet zijn, zonder te forceren", klinkt het.

   

  "Af en toe wijzen we hem op wat er niet goed is, zonder druk uit te oefenen. Hij heeft het in bepaalde koersen al goed gedaan, maar het is nog een lange weg met veel hindernissen."

   

  In Humo noemde Lefevere Evenepoel nog enkele kilo's te dik. "Die woorden zijn wel wat uitvergroot. Er kan inderdaad nog wel wat af, maar die jongen is 19. Drie jaar geleden was hij nog voetballer."

   

  "Via zijn vader hoorde ik dat het wel was aangekomen bij Remco en dat hij vastbesloten was om er iets aan te doen. Als je op hoog niveau wilt koersen, is iedere kilo er een te veel. Maar we gaan er ook geen anorexiapatiënt van maken en zullen de balans bewaren."

  "Je ziet Gilbert groeien"

  Karl Vannieuwkerke wilde van Patrick Lefevere ook graag weten hoe Philippe Gilbert zondag zal presteren in de Ronde van Vlaanderen. "Het wordt wat krampachtiger, maar je ziet hem groeien", vindt Lefevere.

   

  "In Gent-Wevelgem werd hij na 200 kilometer beter terwijl de anderen kapot gingen. Philippe gaat niet kapot. Veel mensen van zijn allure zouden de pijp allang aan Maarten gegeven hebben."

   

  Sven Nys: "De waarde van Gilbert is zo groot voor die ploeg. Zijn motivatie en zijn ervaring zijn goud waard. Maar de beste Gilbert zien we misschien nog een paar weken later."

   

  "Dat denk ik niet", zegt Lefevere fijntjes. "Ik denk dat hij er rapper zal staan."

  "Wil Alaphilippe graag houden"

  Met zeges in Strade Bianche en Milaan-Sanremo toonde Julian Alaphilippe dat hij het goudhaantje in de ploeg is. "Ik heb nog niet met hem gesproken, maar ik wil hem graag houden en ik denk dat hij graag wil blijven. Maar er is ook nog iets als het financiële plaatje", zegt de manager van Deceuninck-Quick Step.

   

  "Ik wacht daarmee tot na Luik-Bastenaken-Luik. Ik wil hem nu niet uit zijn concentratie halen. Er zijn veel managers die nerveus rondlopen, maar die van Julian heeft nog niet ambetant gedaan. Het klopt dat hij nog sterker in zijn schoenen zal staan als hij wint in Luik, maar dan betaal ik dat ook graag."