• home
 • video
 • pas verschenen

  "Standard heeft lekker vlees, maar het goed bakken is een groot probleem"

  Peter Vandenbempt

  Peter Vandenbempt: "Standard is voor mij de grote onbekende factor in POI."

  Standard neemt vrijdagavond de openingsdans in POI voor zijn rekening. De Luikenaars mogen Antwerp FC verwelkomen. Peter Vandenbempt bespreekt in deel 1 van zijn voorbeschouwende reeks op de play-offs de valkuilen en verwachtingen voor de ploeg van Michel Preud'homme.

  Peter Vandenbempt over Standard:

  • Kunnen ze ineens, gedurende 10 wedstrijden, de focus houden en topniveau halen? Ik denk van niet, eerlijk gezegd. Maar goed, misschien verbazen ze mij.
  • Het heeft een vrij smalle kern, maar moet met zijn intrinsieke kwaliteiten op zich niet al te veel onder doen voor RC Genk en Club Brugge.
  • Michel Preud'homme wordt er helemaal gek van om met deze kern te moeten werken. In de titel gelooft hij niet, denk ik. Een Europees ticket zou al mooi zijn.

  Wat verwacht je van Standard in Play-off I?

  Voor mij is Standard de grote onbekende factor in POI. Geen idee wat we ervan mogen verwachten, en de trainer heeft er ook geen idee van. Dat is de realiteit.

   

  Het kan vriezen en het kan dooien in Luik. En het heeft er al gevroren en het heeft er al gedooid, dus je weet het eigenlijk niet. 

   

  Zelfs niet in één wedstrijd. Zoals die slotmatch tegen Waasland-Beveren nog perfect illustreerde (4-3-zege na 0-3-achterstand) en ons er allemaal nog eens aan herinnerde welke hoge pieken en diepe dalen dit elftal kan doormaken. 

   

  Die onvoorspelbaarheid en die wisselvalligheid zijn veel te groot om Standard de absolute hoofdrol toe te dichten in POI. Zeg ik nu, op dit moment.

   

  Want iedereen verwijst natuurlijk naar vorig seizoen, toen het ook zo was. Standard strompelde na een zeer wisselvallig seizoen over de streep en plots excelleerde het in POI. 

  Het kan vriezen en het kan dooien in Luik. En het heeft er al gevroren en het heeft er al gedooid, dus je weet het eigenlijk niet. 

  "Lekker vlees, maar het goed bakken..."

  Michel Preud'homme heeft het hele seizoen volgehouden: "Wij willen POI halen".

   

  Ik denk dat hij dat niet deed om de druk af te houden, maar op basis van zijn dagelijkse waarnemingen en zijn inschatting van welk vlees hij in de kuip had.

   

  En dat is heel lekker vlees, maar om het op de juiste manier te bakken en smakelijk te maken: dat schijnt toch een groot probleem te zijn.

   

  Standard heeft een vrij smalle kern, maar moet met zijn intrinsieke kwaliteiten op zich niet al te veel onder doen voor RC Genk en Club Brugge.

   

  Maar Standard moet natuurlijk een achterstand van 5 punten op Genk inhalen en wat ik zei: kunnen ze ineens, gedurende 10 wedstrijden, de focus houden en topniveau halen? Ik denk van niet, eerlijk gezegd. Maar goed, misschien verbazen ze mij.

  Wat is de grote sterkte van Standard?

  Ze hebben in elke linie klasse en talent. Ik vind de Mexicaan Ochoa een van de beste, zo niet de beste doelman in onze competitie. Hij heeft een enorme evolutie doorgemaakt.

   

  Achteraan heb je met Zinho Vanheusden een van de allerbeste centrale verdedigers, nu al, in ons land. Ook etaleert hij heel veel kwaliteit in het uitvoetballen.

   

  Konstantinos Laifis vind ik ook heel sterk achterin, al denk ik wel dat de vertrokken Luyindama met zijn imposante verschijning nog heel sterk gemist zal worden, defensief en offensief. Verder vind ik Collins Fai ik een heel goeie rechtsback.

   

  Bij Razvan Marin hoeft nog weinig uitleg. Daar heeft Ajax net 12 miljoen euro voor geboden. Hij is een van de allerbeste middenvelders in België. De combinatie met de Bosniër Gojko Cimirot werkt.

   

  En in steun van de spits hebben ze vanalles: creativiteit, snelheid, dribbels, techniek en scorend vermogen. Alleen weet je nooit of het er zal uitkomen.

   

  Ik vind Renaud Emond een zeer waardevolle aanvaller, maar voor een topploeg die het hoogste ambieert, vind ik hem te weinig als eerste spits. De vraag is dan: komt de allerbeste Obbi Oulare nog terug? Dat zou een groot verschil maken.

   

  Je hebt ook nog het vraagteken rond Orlando Sa: een heel seizoen op de dool geweest en op het einde dan toch nog een doelpunt gemaakt. Je hebt in de play-offs altijd van die spelers die plots boven water komen. Sa kan er zo eentje zijn en een belangrijke troef voor Standard worden.

   

  En dan even belangrijk, maar ik denk nog belangrijker dan Mehdi Carcela vorig seizoen was (de in de zomer naar Qatar vertrokken) Edmilson. Als Michel Preud'homme mag kiezen tussen Carcela en Edmilson, geef hem dan maar Edmilson, al zal hij dat niet bevestigen. Edmilson was ongelofelijk belangrijk. 

   

  Mpoku is ook zo'n vreemde speler: een ongelofelijk talent, maar hij kan er wel eens een paar wedstrijden van tussen vallen. Als dat gebeurt, ben je natuurlijk al halfweg de play-offs.

  Standard, uit en thuis

  Ook belangrijk: speelt Standard op Sclessin of niet? Ik denk dat Preud'homme ervan overtuigd is dat Standard niet in POI geraakt zou zijn zonder Sclessin.

   

  Als Standard zijn thuiswedstrijden kan winnen, kan het heel ver springen. Dus wat dat betreft is Standard de ploeg die daar het grootste voordeel zal uithalen.

  Wat is de verdienste van Michel Preud'homme in dit Standard?

  Voor een trainer als Michel Preud'homme met zijn professionalisme, focus, gretigheid en oog voor detail: hij wordt er helemaal gek van om met deze kern te moeten werken. 

   

  Sa Pinto, de vorige coach, was zelf ook geschift, dus dat ging veel gemakkelijker.

   

  Ik denk dat Preud'homme toch een soort titanenarbeid verricht heeft. Hij heeft zijn groep eerst moeten overtuigen van een totaal andere manier van werken.

   

  Want als je in zo'n ploeg komt die vorig seizoen met Sa Pinto kon werken - met heel veel vrijheid en heel veel vrije dagen en niet al te veel werken - en je wil dat helemaal omgooien, dan zeggen die spelers: wij hebben vorig seizoen de beker gewonnen en zijn 2e geëindigd in de competitie, plus het was veel plezanter, dus wat is het probleem eigenlijk?

   

  Preud'homme heeft de volledige arbeidsethos van de club veranderd en heeft al vroeg gemerkt dat heel veel spelers daar op de langere termijn niet in zullen meegaan.

   

  Dus sleurt hij de spelers dit seizoen zo ver en zo lang mogelijk mee en probeert hij er het allerbeste uit te halen. En zo kan hij dan volgend seizoen een groep samenstellen met spelers die wel meekunnen in zijn echte verhaal.

   

  Ik denk dat Michel Preud'homme niet gelooft dat Standard kampioen zal worden. Een Europees ticket zou al mooi zijn. 

  Play-off IPlay-off I klassement

    PloegPTNMM+M-M=D+D-D+/-
  1KRC Genk 521062219811
  2Club Brugge 501072119118
  3Standard 401045117161
  4Antwerp 39104421216-4
  5KAA Gent 35103611015-5
  6Anderlecht 3210163819-11