• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel: "Lat niet te hoog leggen bij eerste Ronde-deelname"

  Van der Poel in actie op de Kwaremont.

  Van der Poel in actie op de Kwaremont.

  Mathieu van der Poel heeft een leerrijke parcoursverkenning van de Ronde achter de rug. "Heel wat stroken en hellingen kende ik enkel maar van op televisie", zegt de Nederlander van Corendon-Circus.

  Tijdens de verkenning van de Ronde van Vlaanderen voelde Van der Poel vandaag nog wel de naweeën van de val in Nokere Koerse. "De schaafwonden vallen goed mee, want op de kasseien voel je die niet. Maar door rond te rollen na mijn val, voel ik overal wat stijfheid", zegt Van der Poel.

   

  "Eigenlijk had ik gisteren op het moment zelf niet verwacht dat ik zou vallen. Links van mij kwamen ze ten val. En plots werd mijn achterwiel weggeslagen en lag ik tegen de kasseien. Die klap was wel vrij hard."

   

  "De eerste minuten na de val deed het wel pijn. Normaal ben ik iemand die zo snel mogelijk probeert overeind te kruipen, maar dat was gisteren niet mogelijk. Daarna voelde ik al wel vrij snel dat het allemaal goed meeviel."

  "Stuk na de Koppenberg was lastiger dan ik dacht"

  Vandaag verkende Van der Poel met zijn team de laatste 100 à 110 kilometer van de Ronde van Vlaanderen. "Ik heb toch wel het één en ander opgestoken en dat zal ook wel in mijn hoofd blijven hangen", zegt Van der Poel.

   

  "De finale is lastig, maar dat was te verwachten. Ik kende de Paterberg en de Oude Kwaremont van een jeugdwedstrijd. De Koppenberg ken ik natuurlijk van de cross."

   

  "Maar daarnaast waren er heel wat stroken en hellingen die ik enkel van televisie kende. Ik vond het stuk na de Koppenberg best wel pittig, dat verbaasde me."

  "Zou fijn zijn om resultaat te rijden in Ronde"

  Met welke ambities zal Van der Poel starten in zijn eerste Ronde van Vlaanderen? "Ik wil er zelf geen resultaat op kleven", zegt de wereldkampioen in het veld.

   

  "Ik ben iemand die altijd ambitieus is, maar in koers kan veel gebeuren. Kijk maar naar gisteren, maar ik hoop dat ik eens een finale kan rijden."

   

  "In een klassieker zijn twee dingen van belang: goede benen en de plaatsing in de koers. Mijn ploegmaat Stijn Devolder (2x winnaar van de Ronde) vertolkt daarin een belangrijke rol. Hij kent de weg uit zijn hoofd en zoals ik het nu zie, is hij conditioneel in orde en zal hij me diep in de finale nog kunnen bijstaan."

   

  "Ik koers deze wedstrijden om ervaring op te doen, maar het zou wel fijn zijn om een resultaat te rijden. Ik ben iemand die vaak wint in de cross, maar tegelijkertijd besef ik dat ik bij mijn eerste deelname aan de Ronde de lat niet te hoog mag leggen."

  Devolder: "Zolang mogelijk bij Mathieu blijven in Ronde"

  De 39-jarige Stijn Devolder weet welke rol hij straks moet vervullen voor Mathieu van der Poel. "Ik moet hem zo lang mogelijk bijstaan in de finale", zegt de tweevoudige Ronde-winnaar.

   

  "Of ik Mathieu veel kan bijbrengen in het team? Tja, hij weet wat hij moet doen op de fiets en in de koers zelf zal veel zichzelf uitwijzen. Natuurlijk ontbreekt het hem hier aan ervaring, maar dat komt vanzelf als je hier een paar keer hebt gereden."

   

  "Het is belangrijk voor hem dat er nog iemand bij hem is in de finale, in de laatste 60 kilometer en dat wordt mijn taak. Zaak is voor hem om fris aan die finale te starten en dan hopelijk over goede benen te beschikken."

   

  "Er zijn veel scenario's in de Ronde, je kan die niet allemaal vooraf bespreken. In de koers zelf kan je ook nog communiceren. Meestal moet je zo'n koers ook op instinct rijden. Ik geloof in Mathieu en ben vooral opgelucht dat hij bij die valpartij in Nokere niets ernstig opliep."