• home
 • video
 • pas verschenen

  4 conclusies van Wuyts na furieuze start Parijs-Nice: "Gezicht van Kristoff zei alles"

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts zag een indrukwekkende Sky-ploeg en een tragische Cavendish.

  Parijs-Nice is nog maar 3 dagen ver, maar de eerste winderige ritten hebben er stevig ingehakt bij de renners. Wat is commentator Michel Wuyts nog allemaal opgevallen?

  1. Was het nog wel verantwoord met die wind?

  Je zou kunnen zeggen dat dit de meest spectaculaire start van Parijs-Nice is van de voorbije jaren, maar mensen zijn nogal vergeetachtig. Zo was de hectiek 2 jaar geleden even groot en toen was er nog een stevig pakket regen en was het heel koud.

   

  Ik herinner me toen Bennett won dat het dagen aan een stuk geregend had. En op de eerste dag was Bardet al gevallen en uit de koers gezet, omdat hij aan de klink had gehangen. Dat patroon hebben we de voorbije 10 jaar toch 4 à 5 keer meegemaakt.

   

  Maar de rukwinden, waarbij renners gewoon de gracht worden gekatapulteerd, zijn wel van een andere orde dan de voorbije jaren. Je kunt je afvragen of het nog verantwoord was, als je zag hoe de lichtgewichten in het peloton wegvlogen. Ik hield er zondag rekening mee dat de etappe afgelast zou worden.

   

  Anderzijds hoor je mensen uit het peloton zeggen dat al die valpartijen een gebrek aan stuurmanskunsten zijn. En de echte flandriens gaan er helemaal in op en zeggen: "Dát is nog eens leuk."

  Verslag van de eerste rit in Parijs-Nice

  2. Sky is ijzersterk, wat Bernal doet is ongezien

  Team Sky heeft in de eerste ritten een soort guerrilla gevoerd. Enkele figuren steken er met kop en schouders bovenuit: Rowe is impressionant, Kwiatkowski rijdt fluitend rond, maar vooral Bernal maakt indruk. Als klimmer zou hij beter in het wiel zitten, maar hij neemt gewoon over en rijdt de finale tot het bittere eind.

   

  Ik heb het dat soort Colombiaanse pluimgewichten nog nooit zien doen. Fenomenaal. Ik hoop dat hij daar geen prijs voor betaalt in het klimmen. Maar hij is zo goed op dreef dat ik dat niet zie gebeuren.

   

  Sky heeft nu jandorie de weelde om voor het eindklassement te kiezen tussen de tijdrijder Kwiatkowski en de klimmer Bernal. Dat is een luxe die andere ploegen niet hebben. Ze zouden zomaar voor de 6e keer in 8 jaar tijd Parijs-Nice kunnen winnen.

  Bernal maakt indruk in de waaiers

  3. Definitieve wissel van de wacht bij de sprinters

  Er werd al lang over gespeculeerd, maar de wissel van de wacht bij de sprinters is nu wel echt een feit. Vooral het hoofd van Alexander Kristoff sprak boekdelen. De ergernis en berusting zeiden alles: "Hier geraak ik nooit meer aan. Het is voorbij voor ons. Als ik er nog eentje kan winnen, zal het ergens zijn waar de jeugd niet aanwezig is, want die is ons aan het overvleugelen. Met andere woorden: het is geschied."

   

  Het verhaal van Cavendish (die opgaf) is helemaal de wanhoop ten top. Je zou zeggen: die komt nooit meer terug, maar het is zeer gevaarlijk om hem formeel af te schrijven. Hij blijft een klasbak. Maar dat flitsende van weleer is er niet meer. Hier en daar een uitschieter, meer zal er niet inzitten.

   

  Als je een veelwinnaar was en je stelt vast dat je lichaam het niet meer toelaat om te winnen, dan volgt het hoofd ook en begin je te twijfelen. Als hij weer eens ergens wint, kan hij toch opnieuw vertrokken zijn.

  Cavendish en Kittel moeten lossen

  4. We kunnen al de helft van de favorieten schrappen

  Op voorhand had je verwacht dat we nog met een waaier van een 15-tal kanshebbers op de eindzege aan de tijdrit zouden beginnen. Maar daar kunnen we nu de helft al van schrappen.

   

  We krijgen nu een strijd tussen Sky en mogelijk Movistar, als Quintana overeind blijft. En misschien kan Luis Leon Sanchez zichzelf nog eens overtreffen. Hij heeft Parijs-Nice al eens gewonnen, maar dat is al 10 jaar geleden.

   

  De weekends van Parijs-Nice zijn wel altijd een vreemd gedoe. Zaterdag wordt beslist door de klimmers, dit jaar op de Turini, maar zondag is een vieze rit. De boel breekt vaak meteen open en je zit met halve ploegen omdat er al veel renners naar huis zijn. Plots komen er mannen bovendrijven die krachten hebben die ze niet vermoed hadden. Er kan alsnog een totale ommekeer komen.

   

  Het is ook altijd een secondespel. Dat is het mooiste wat je als commentator kunt krijgen. Ik zit daar op te hopen.

   

  En de Belgen? Dan moet het vooral van De Gendt komen. Buiten hem komen we niet ver. We zijn met zo'n 20 man gestart, maar we zijn vooral dienaars. Dat is sneu voor iemand zoals Naesen, die geweldig op dreef is. Ik ben ervan overtuigd dat hij al kon meedoen voor een podiumplaats, maar hij moest zich inhouden om Bardet op het goeie spoor te zetten. Het moet ergerlijk zijn als je aan het einde van de rit onder je niveau moet rijden.

  Naesen helpt Bardet in waaierstrijd