• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Stef Wijnants over Real-deus ex machina Zidane: "Als een Houdini is hij terug"

  "De spelersgroep waar Zidane mee werkte, was al ruim 1,5 jaar op."

  Real Madrid heeft Zinédine Zidane uit een niet al te hoge hoed getoverd. Totaal onverwacht neemt de 46-jarige Fransman opnieuw het stokje in handen bij de Spaanse grootmacht. "Real en Zidane is altijd een goeie match geweest", zegt Stef Wijnants.

  Zinédine Zidane is gisterenavond met veel toeters en bellen voorgesteld in Madrid, waar hij de Argentijnse tussenpaus Santiago Solari opvolgt. Met Zidane als hoofdtrainer grijpt Real terug naar het recente verleden.

   

  "Je kunt Zinédine Zidane een beetje als Harry Houdini (de Hongaarse goochelaar en ontsnappingskoning, red) beschouwen", trekt Stef Wijnants een parallel.

   

  "In 2006 is Zidane na het WK in Duitsland plots gestopt als voetballer. Het was hem allemaal te veel geworden. Nu zien we hetzelfde als coach van Real: vorig jaar hield hij het na winst in de Champions League ineens voor bekeken. En nu keert hij terug. Zidane regisseert zijn eigen leven." 

   

  "Real-Zidane is dan ook een goeie match gebleken in het verleden. In 2,5 jaar als T1 van Real won Zidane 3 keer de Champions League, pakte hij een Spaanse titel en werd hij twee keer wereldkampioen."

   

  "Er is altijd aan hem getwijfeld. Zo kreeg hij weinig erkenning in de pers, maar feit is: de spelersgeneratie waar Zidane mee werkte, was al ruim anderhalf jaar op. De laatste Champions League-overwinning van Real, met Cristiano Ronaldo, heeft veel verbloemd. "

   

  "Bij Real dachten ze dat ze het dit seizoen zonder Ronaldo en Zidane ook wel konden doen, maar daar hebben ze zich op verkeken."

   

  "Het kan niet anders dan dat Zidane nu bij zijn terugkeer spijkerharde garanties gekregen heeft van voorzitter Florentino Perez, die altijd zeer te spreken was over het werk van Zidane. Er zullen duidelijke afspraken gemaakt zijn over welke spelers ver- en gekocht zullen worden."

  Zidane gisteren bij zijn presentatie:

  "Nieuwe spelers? Dan kom je snel bij Mbappé en Hazard"

  "En als je voor dan voor Zidane als trainer kiest, doe je het beter op dit moment. Want Zidane kan nu beginnen te bouwen met het oog op volgend seizoen."

   

  "Als je over nieuwe spelers praat, kom je al snel bij Eden Hazard en Kylian Mbappé uit. Dat waren twee jongens die Zidane vorig jaar al wilde."

   

  "Real heeft in vijf jaar tijd trouwens geen enkele transfer gedaan, op Thibaut Courtois na en dat is dan nog een doelman. Nu zal het anders zijn, want ik kan me echt niet voorstellen dat Zidane volgend seizoen nog met deze kern gaat werken."

   

  Na de uitschakeling in de Copa del Rey en de Champions League staat er voor Real nog maar weinig op het spel  dit seizoen. In de competitie hinkt de Koninklijke immers ook al 12 punten achterop, vergeleken met leider Barcelona.

   

  Wijnants: "Toch is een overgangsseizoen in principe onmogelijk bij Real. Real moet ofwel kampioen worden, ofwel de Champions League winnen."

   

  "Ze hebben de Champions League drie jaar na elkaar gewonnen. Als je dan weet dat Barcelona de CL de afgelopen 7 jaar maar één keer gewonnen heeft en de rijkste clubs van de wereld, Manchester City en PSG, nog geen enkele keer..."

   

  "Real is de grootste, rijkste en succesvolste club van Spanje. En tegelijk de interessantste. Er gebeurt elke dag iets. Alles wordt er ook in de pers gegooid."

   

  "Wat in de kleedkamer gezegd wordt door voorzitter Perez en aanvoerder Ramos lees je even later gewoon in de media. Gisteren heeft Sergio Ramos op zijn Instagram-account een interview met zichzelf uitgeschreven om een aantal zaken te weerleggen. Het is daar dus altijd iets."

  Veel vragen wachten op antwoord

  Onder Santiago Solari hebben jonge spelers als Lucas Vazquez en Sergio Reguilon zich verder ontwikkeld. Ook Marcos Llorente werd vaak gebezigd door de Argentijn.

   

  "De vraag is hoe Zidane hier tegenaan kijkt", zegt Stef Wijnants. "En ook hoe hij denkt over een Luka Modric en Sergio Ramos: ze worden of zijn 33 jaar. Hoelang wil Zidane nog verder met hen?"

   

  "Ramos is de leider op en naast het veld. Die zal hij niet snel laten vallen. En voor Modric zal een waardig alternatief moeten komen voor Zidane de plichtsbewuste Kroaat doorstuurt."

   

  "En dan heb je nog een Toni Kroos en Marcelo: zij zijn in niets meer te herkennen van de vorige seizoenen, toen ze op hun posities onmisbaar waren. Kan Zidane hun niveau weer opkrikken?"

   

  "En wat met Gareth Bale? Die had geen goede verstandhouding met Zidane. Hij was opgelucht toen de Fransman na vorig seizoen vertrok. Hij is intussen ook in onmin geraakt bij het publiek. De kans is groot dat Bale vertrekt als iemand zijn vorstelijke contract kan overnemen."

   

  En hoe ziet de toekomst eruit voor Thibaut Courtois? Wijnants: "Keylor Navas stond als doelman nooit ter discussie onder Zidane. Zidane weigerde vorig jaar in het tussenseizoen om Kepa aan te trekken. Hij schonk het volle vertrouwen aan Navas."

   

  "Maar Zidane is slim en zal in geen tijd erkennen dat Thibaut Courtois een betere doelman is die ook nog eens de toekomst voor zich heeft. Aan de positie van de doelman van de Rode Duivels zal niet getornd worden."