• home
 • video
 • pas verschenen

  Waarom kruipt u vanaf zondag maar beter voor de buis voor Parijs-Nice?

  Dylan Teuns is de Belgische klassementshoop in Parijs-Nice.

  Vanaf zondag staat met Parijs-Nice (WT) de eerste serieuze rittenwedstrijd van het seizoen op het programma. Vorig jaar kroonde de Spanjaard Marc Soler zich tot eindwinnaar van de Koers naar de Zon na een secondespel met Simon Yates. Waarom moet u vanaf zondag zeker kijken?

  De troefkaarten van Parijs-Nice in een notendop:

  1. Spannende strijd voor het klassement
  2. Veel snelle mannen
  3. Col de Turini
  4. Sterke Belgen
  5. Franse strijd in de strijd voor de TDF-wildcards

  1. Secondespel voor eindwinst

  De strijd om de eindzege is in Parijs-Nice al jarenlang superspannend. Vorig jaar had Simon Yates de beste kaarten in handen voor de slotrit, maar de Brit kraakte in de laatste etappe. Marc Soler profiteerde na een Spaanse entente en won Parijs-Nice met amper 4 seconden voorsprong.

   

  Het kan nóg straffer. In 2017 was het verschil tussen winnaar Sergio Henao en Alberto Contador slechts 2 tellen. Voor een verschil van een minuut of meer moeten we al teruggaan naar 2009. Toen was Luis Leon Sanchez, nu nog altijd één van de favorieten, exact één minuut sneller dan Frank Schleck.

   

  Ook nu belooft het een spannende editie te worden. Val niet achterover van het volgende lijstje met favorieten:

   

  Met Marc Soler en Nairo Quintana is Movistar goed gewapend, maar dat kan van nog heel wat ploegen gezegd worden. Astana is met de broertjes Izagirre, Miguel Angel Lopez en Luis Leon Sanchez dé te kloppen ploeg.

   

  Ook Romain Bardet, Michal Kwiatkowski, Egan Bernal, Dylan Teuns, Bob Jungels, Simon Yates, Esteban Chaves, Rigoberto Uran, Sergio Henao, Fabio Aru, Jarlinson Pantano, Wilco Kelderman, Ilnoer Zakarin en Lilian Calmejane willen een woordje meespreken tussen Parijs en Nice.

  verschil tussen 1 en 2 in de eindstand
  editie winnaar tweede tijdsverschil
  2008 Davide Rebellin (Ita) Rinaldo Nocentini (Ita) +3"
  2009 Luis Leon Sanchez (Spa) Fränk Schleck (Lux) +1'00"
  2010 Alberto Contador (Spa) Luis Leon Sanchez (Spa) +25"
  2011 Tony Martin (Dui) Andreas Klöden (Dui) +36"
  2012 Bradley Wiggins (GBr) Lieuwe Westra (Ned) +8"
  2013 Richie Porte (Aus) Andrew Talansky (VS) +55"
  2014 Carlos Betancur (Col) Rui Costa (Por) +14"
  2015 Richie Porte (Aus) Michal Kwiatkowski (Pol) +30"
  2016 Geraint Thomas (GBr) Alberto Contador (Spa) +4"
  2017 Sergio Henao (Col) Alberto Contador (Spa) +2"
  2018 Marc Soler (Col) Simon Yates (GBr) +4"

  2. Bijna alle snelle mannen aan de start

  Veel topsprinters leggen in Parijs-Nice de laatste hand aan hun voorjaarsvorm. Er zijn in deze editie zeker drie kansen voor de sprinters en dus oogt het deelnemersveld indrukwekkend. Op Elia Viviani en Fernando Gaviria, die allebei Tirreno-Adriatico rijden, na, gaan bijna alle rappe mannen van start in Parijs-Nice.

   

  Enkele namen als klokken: Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Arnaud Démare, Fabio Jakobsen, Sam Bennett, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Luka Mezgec, Michael
  Matthews en Bryan Coquard. Wie pakt de eerste gele trui in Saint-Germain-en-Laye?

  Groenewegen vloerde Démare dit seizoen al in de Ronde van de Algarve.

  3. Blikvanger uit de Rally van Monte Carlo

  De voorlaatste rit is er één met aankomst bovenop de Col de Turini. Liefhebbers van autosport zullen de kronkelende klim zeker kennen. De Col de Turini  is een vaste waarde in de Rally van Monte Carlo en werd tot een paar jaar geleden zelfs ’s nachts opgereden door de rallyrijders.

   

  De smalle straatjes van de klim liggen er vroeg op het rallyseizoen nog besneeuwd bij en dat levert telkens spectaculaire beelden (én crashes) op.

   

  De klim werd door organisator ASO voor het eerst opgenomen in Parijs-Nice. De Col de Turini is bijna 15 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. De top ligt op 1.607m boven zeeniveau. Wie wil meedoen voor de eindzege kan hier meer dan een zaakje doen op de voorlaatste dag.

  De Col de Turini wordt voor het eerst beklommen in Parijs-Nice.

  4. Sterke Belgen

  Niet alleen de klassementsmannen en de sprinters zijn goed vertegenwoordigd in Frankrijk, ook de Belgische inbreng mag er best zijn. Tim Wellens, Tiesj Benoot, Greg Van Avermaet en Yves Lampaert kiezen voor Tirreno-Adriatico, maar toch staan er nog goede Belgen aan de start in Parijs-Nice.

   

  Dylan Teuns werd vorig seizoen 6e en wil nu beter doen. Hij wordt door zijn ploeg Bahrain-Merida uitgespeeld als kopman en kan dus voor een goed klassement gaan. Zit een podiumplaats er nu wel in? Verder is het vooral uitkijken naar Thomas De Gendt, Oliver Naesen, Philippe Gilbert, Jürgen Roelandts, Edward Theuns en Jan Bakelants.

  Dylan Teuns ambieert een goed klassement.

  5. Franse strijd in de strijd

  De leukste strijd zou vanaf zondag wel eens die tussen de Franse Pro Continentale ploegen kunnen zijn. Arkéa-Samsic, Direct Energie en Vital Concept kregen van ASO een wildcard voor Parijs-Nice, maar zijn nog niet zeker van een stek in de Tour de France later op het seizoen.

   

  De drie Franse teams zullen ongetwijfeld alles uit de kast halen om ASO te overtuigen van hun kunnen om er op die manier bij te zijn op 6 juli, wanneer de Ronde van Frankrijk op gang gevlagd wordt in Brussel.

   

  Direct Energie lijkt met Niki Terpstra en Lilian Calmejane de beste kaarten in handen te hebben, maar ook Arkéa (Greipel en Barguil) en Vital Concept (Coquard en Gauthier) hebben iets te zoeken in de grootste rittenwedstrijd van het seizoen. Wie heeft na Parijs-Nice een streepje voor op de concurrentie?

  De ploegen van Niki Terpstra, André Greipel en Bryan Coquard strijden nog voor een plaats in de Tour.

  Elke dag live op Sporza en sporza.be

  Parijs-Nice is vanaf zondag elke dag live te volgen op Sporza en sporza.be. Michel Wuyts en José De Cauwer gidsen u dagelijks vanaf 15.15u doorheen de Franse rittenkoers. Enkel nu zondag en volgende week vrijdag zijn we er vroeger bij.

   

  Overzicht van de ritten:

   

  - Rit 1: Saint-Germain-en-Laye - Saint-Germain-en-Laye (138,5km)

  - Rit 2: Les Bréviaires - Bellegarde (163,5km)

  - Rit 3: Cepoy - Moulines/Yzeure (200km)

  - Rit 4: Vichy - Pélussin (210,5km)

  - Rit 5: Barbentane - Barbentane (25,5m - ITT)

  - Rit 6: Peynier - Brignoles (210,5km)

  - Rit 7: Nice - Col de Turini (181,5km)

  - Rit 8: Nice - Nice (110km)