• home
 • video
 • pas verschenen

  Decroix bij start wielerseizoen vrouwen: "Twijfels bij D'hoore, Kopecky stap vooruit"

  Jolien D'hoore

  "D'hoore zal bij Boels-Dolmans meer het koersverhaal kunnen schrijven dan het ondergaan."

  Zaterdag staat met de Strade Bianche de eerste grote afspraak van het jaar bij de vrouwen op het programma. Sporza zendt de wedstrijd live uit, net als heel wat andere topkoersen in het voorjaar. Cocommentator Lieselot Decroix vertelt op wie we de komende weken moeten letten.

  De Belgen

  Over D'hoore: "Twijfel of dit de goeie stap is"

  De opvallendste overgang van het tussenseizoen vanuit Belgisch oogpunt is die van Jolien D'hoore naar topploeg Boels-Dolmans. "Ik heb er mijn twijfels bij of dat een goeie stap is voor haar. Ze komt in een ploeg terecht waar alle 6 de rensters telkens kunnen winnen en waar dus meerdere kaarten getrokken kunnen worden."

   

  "Ze willen Jolien uitspelen als pure topsprintster. Maar ook Dideriksen, Blaak en Pieters kunnen een massasprint winnen. Het zal dus niet elke keer voor Jolien zijn. Maar als iemand als Dideriksen de sprint voor je kan aantrekken, dan ben je als ploeg natuurlijk moeilijk te kloppen."

   

  "Jolien komt nu wel in een ploeg terecht, waar ze in elke voorjaarsklassieker in de sterkste ploeg zal zitten. Nu kan ze zelf het wedstrijdverhaal schrijven, terwijl ze vroeger meer moest ondergaan."

   

  "Hopelijk wint Jolien snel zelf, want als dat zal uitblijven zal ze nerveus worden, ook al wint haar ploeg alle topkoersen."

  Jolien D'hoore

  Jolien D'hoore rijdt dit seizoen in het oranje van Boels-Dolmans.

  Over Kopecky: "Ik heb er een goed oog op"

  Lotte Kopecky blijft de grootste Belgische troef naast D'hoore. "Als je je eerste wegkoers kunt winnen, bewijst dat toch dat je een stap vooruit hebt gezet. Het WK baanwielrennen viel tegen, maar een slechte dag maakt nog geen slecht seizoen."

   

  "Lotte werd op jonge leeftijd al bestempeld als dé opvolgster van D'hoore, een zware last op haar schouders. Maar ik denk niet dat ze blijft hangen. Ik heb er een goed oog op."

  Lotte Kopecky

  Lotte Kopecky won in Valencia meteen bij haar eerste wegkoers van het seizoen.

  En de rest?

  • Valerie Demey: "Ze heeft een opmerkelijke transfer gemaakt, naar de CCC-ploeg van Marianne Vos en Ashleigh Moolman. Dat is een heel professionele omkadering. Zeker een goeie stap dus voor Valerie. Ze zal in de meeste koersen een ondersteunende rol hebben, maar in de iets kleinere koersen zal ze haar eigen kans mogen gaan."

   

  • Shari Bossuyt en Nathalie Bex: "Er zijn nu veel ogen gericht op Shari, die op haar 18e al mee mocht naar het WK baanwielrennen. Laat ons toch niet te veel druk op haar schouders leggen. Ze rijdt ook nog voor een clubteam, geen UCI-team. Ze zit goed bij Heidi Van de Vijver en Servais Knaven. Ze zal een mooi programma mogen rijden, dat niet al te zwaar zal zijn. Nathalie Bex zit daar ook. Dat zijn 2 namen die over x aantal jaar de Belgische kleuren kunnen verdedigen op het internationale toneel. Maar nu is het nog te vroeg."

   

  • Julie Van de Velde: "Zij is de Belgische hoop voor de klimkoersen. In Valencia werd ze dit seizoen toch al 7e in het eindklassement. Ze toont dat ze weer een stap vooruit heeft gezet. Julie is ook nog vrij nieuw in de koers, het is nog maar haar 2e jaar op UCI-niveau. Vroeger was ze veldloopster."

   

  • Sofie De Vuyst: "Sofie is natuurlijk geen nieuwe naam, maar in het openingsweekend heeft ze toch weer getoond dat ze er nog altijd staat. Ik verwacht nog mooie dingen van haar dit voorjaar."
  Julie Van de Velde

  Julie Van de Velde is de Belgische klimhoop.

  De buitenlanders

  Superteam Trek

  "Met Trek-Segafredo is er vanuit het niets een nieuw sterrenploeg opgericht in het vrouwenwielrennen. Zij kunnen de hegemonie van Boels-Dolmans doorbreken. Ze hebben dit seizoen al met verschillende namen gewonnen."

   

  Trek kan onder meer een beroep doen op Elisa Longo-Borghini, Lotta Lepistö, Ellen van Dijk, Trixi Worrack, opkomend talent Letizia Paternoster, Ellen Noble en mountainbikester Jolanda Neff. "En dan doet Lizzie Deignan nog niet mee in het voorjaar!"

   

  "Het gebeurt steeds vaker dat een sponsor van een mannenploeg ook een vrouwenploeg uit de grond stampt. Movistar deed het vorig jaar al en je zag in 1 jaar tijd heel wat Spaanse meisjes verbeteren."

   

  "Toch vind ik niet dat je nu plots Deceuninck-Quick Step moet verplichten om ook met een vrouwenploeg te beginnen. Je moet het doen omdat je het potentieel ziet, niet omdat het een verplichting is. De return on investment bij het vrouwenwielrennen is trouwens veel groter dan bij de mannen. Als het nu niet interessant is voor sponsors om te investeren dan weet ik het ook niet meer?"

  Wordt Trek de nieuwe topploeg bij de vrouwen?

  Nederland vs. de rest

  Wat wellicht niet snel zal veranderen is de dominantie van Nederland in het vrouwenwielrennen. Je hebt met Van Vleuten, Van der Breggen en Vos 3 kleppers, maar ook daarachter bulkt Oranje van het talent.

   

  "De kweekvijver in Nederland is zo groot dat het logisch is dat er elk jaar een nieuwe topper opstaat. In andere landen moeten ze meer rekenen op hier en daar een talent dat opstaat. Maar de vijver is veel kleiner."

  Een volledig Nederlands podium op het afgelopen WK tijdrijden.

  Strade Bianche

  Favorieten en outsiders

  "Ik kijk uit naar het blok van Mitchelton-Scott, met Annemiek van Vleuten uiteraard, maar ook met Lucie Spratt, die vorig seizoen al een beetje uit de schaduw van Annemiek is gekomen. Doe daar nog Lucy Kennedy bij, de Australische die in haar 1e seizoen in Europa al meteen indruk maakte door bijna de hele wedstrijd op kop te rijden in de Strade. Later is ze dan gevallen en heeft ze een groot deel van haar seizoen gemist."

   

  "Bij Boels-Dolmans zit natuurlijk titelverdedigster Anna van der Breggen, maar ook de Deense Annika Langvad. Dat is de wereldkampioene mountainbike, die later samen met Van der Breggen ook de Cape Epic (een mountainbikerace in Zuid-Afrika) zal rijden. Ik ben benieuwd hoe zij voor de dag zal komen. Hetzelfde geldt voor mountanbikester Jolanda Neff bij Trek. Al verwacht ik hen nu ook niet meteen in de top 10."

   

  "Verder kijk ik ook uit naar Cecilie Uttrup Ludwig, de Deense die bekend werd met haar emotionele interview na La Course. Met het vertrek van Moolman is ze opgeschoven naar de status van kopvrouw bij Bigla. Ik heb haar met stip aangeduid."

   

  "Canyom SRAM zal een boost gehad hebben door de wereldtitel tijdrijden en heeft met de Poolse Niewadoma, de winnares van de Trofeo Binda, een kanshebster. WNT-Rotor Pro Cycling ten slotte heeft als ploeg een stap hogerop gezet met het aantrekken van Wild en Brennauer, maar vooral Clara Koppenburg. Die heeft in haar 1e koers in Valencia meteen het eindklassement gewonnen."

  Anna van der Breggen won vorig jaar solo in Siena.

  Status van de koers

  Bij de mannen heeft de Strade Bianche in enkele jaren tijd de status van een klassieker verworven. "Dat is bij de vrouwen niet anders. Het is de eerste WorldTour-koers van het seizoen voor de vrouwen. Er staat veel op het spel, iedereen is gemotiveerd."

   

  "Iedereen kijkt er ook naar uit omdat het zo heroïsch is. Ik heb de koers zelf ook 2 keer gereden, het lijkt al zo lang geleden (in 2015 en 2016). Het is fantastisch om daar in het centrum van Siena te kunnen finishen."

  De pronostiek van Lieselot

  1. Anna van der Breggen
  2. Annemiek van Vleuten
  3. Clara Koppenburg

  Strade Bianche live bij Sporza

  Volg de Strade Bianche live bij sporza.be. We zijn er vanaf de start met tekst bij en haken vanaf 12.25u in met een livestream van de finale, met commentaar van Ruben Van Gucht en Lieselot Decroix. Aansluitend is er ook de wedstrijd bij de mannen.