• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De Omloop anders bekeken: op pad met De Vlaeminck, Mattan en podiummiss Crapoen (retro)

  Roger De Vlaeminck en Nico Mattan

  Met Roger De Vlaeminck en Nico Mattan valt er altijd wat te beleven.

  Morgen staat de 72e editie van de Omloop op het programma. De vorige 71 edities leverden niet alleen heel wat mooie winnaars en beklijvende momenten op, maar ook enkele interessante reportages in de marge van de koers. We zetten de leukste op een rijtje.

  Carl Huybrechts trekt een dagje op met Roger De Vlaeminck: "Eindelijk wint Ballerini ook eens een schoon koers" (1995)

  Roger De Vlaeminck was ook in 1995 al een geliefde figuur om op te voeren in de media, dat had Carl Huybrechts goed bekeken. In deze reportage profileert De Vlaeminck zich als volksvriend, regisseur, voorspeller en zelfs chauffeur van de bezemwagen.

  Nico Mattan schreeuwt boezemvriend Vdb naar de zege: "Stoppen, Frank. Het is gedaan!" (1999)

  Nico Mattan moest in 1999 passen voor de Omloop, maar hij ging zijn Cofidis-ploegmaat en goeie vriend Frank Vandenbroucke toch bijstaan met raad en daad en indien nodig reservewielen. Wanneer Mattan Vdb in de finale nog enkele tips toeschreeuwt, levert dat een bijzonder moment op.

  In het spoor van bloemenmeisje (en vriendin van) Lien Crapoen (2017)

  Tegenwoordig werkt ze voor Trek-Segafredo, het team van haar vriend Edward Theuns, maar in 2017 was Lien Crapoen nog gewoon podiummiss tijdens de Omloop. Al maakte ze duidelijk dat daar heel wat meer bij komt kijken dan je op het eerste gezicht zou denken.

  Dakwerker De Clercq en vertegenwoordiger Van Bondt in hun eerste weken na hun wielerpensioen (2005)

  In de aanloop naar de Omloop van 2005 zocht Man Bijt Hond Hans De Clercq en Geert Van Bondt op, die enkele maanden eerder het wielrennen vaarwel gezegd hadden. De Clercq koos voor een job als dakwerker, Van Bondt als vertegenwoordiger van een brouwerij.

   

  Toch zou het bloed kruipen waar het niet kon gaan, want nu weten we dat ze alletwee niet veel later toch weer de wielersport induikelden. De Clercq eerst als commentator en tegenwoordig ploegleider bij Sport Vlaanderen, Van Bondt als ploegleider bij Deceuninck-Quick Step.

  Jean Bogaerts, de eerste winnaar van de Omloop, in De Laatste Show (2011)

  Twee jaar geleden overleed Jean Bogaerts, de eerste winnaar van de Omloop. In 2011 bewees hij in De Laatste Show, waar hij naast Eddy Merckx zat, dat hij ook op zijn oude dag nog kranig en pienter was. "Niemand kende mij toen ik won. Behalve ikzelf."

  Renners stomen zich klaar voor de Omloop in het veld (1985)

  Wout van Aert en Mathieu van der Poel proberen na hun seizoen in het veld ook op de voorjaarswegen te schitteren. Dat voelt voor de jonge sportliefhebbers misschien aan als een nieuwigheid, maar vroeger was dat heel gewoon. Al was niet iedereen even overtuigd. "Ik ben daar gewoon niet handig genoeg voor", zegt Fons De Wolf (winnaar van o.a. Milaan-Sanremo en Lombardije) in deze reportage uit 1985.