• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Swings voor WK allround: "Hoop op plekken achter Kramer, Pedersen en Roest"

  Bart Swings wil een persoonlijk record schaatsen op de 500 meter.

  Bart Swings wil op het WK allround in Calgary zijn mislukte WK afstanden in Inzell doorspoelen.

  Het WK afstanden begin februari in Duitsland werd geen succes voor Bart Swings. Wat verwacht de  Belgische schaatser van het WK allround zaterdag en zondag in Canada? "Ik moet nog eens een persoonlijk record schaatsen op de 500 meter", vindt hijzelf.

  "Ik schaats hier graag"

  Swings is al bijna 2 weken in Calgary om goed voorbereid aan de start te komen. Heel wat factoren in Canada zijn immers anders dan in Europa. De Olympic Oval is een hooglandbaan op 1.100 meter, waar door de lagere luchtdruk sneller geschaatst kan worden. "Dat is een beetje aanpassen, net als aan de -20 graden buiten. Gelukkig schaatsen we binnen", zegt Swings aan Sporza.

   

  "Maar de belangrijkste reden was om me aan het uurverschil aan te passen. Ik ga daar niet altijd even goed mee om. Maar nu is het overkomen van de jetlag wel heel goed verlopen."

   

  Samen met Salt Lake City hoort Calgary bij de snelste banen ter wereld. "Ze voorspellen wel niet het allerbeste weer. De luchtdruk zal hoog zijn, waardoor de tijden meestal iets minder snel zijn. Het gaat hier uiteindelijk wel altijd snel en ik schaats hier graag."

  Ik ga niet altijd even goed om met het uurverschil. Maar nu is dat wel heel goed verlopen.

  Bart Swings

  "Wil beginnen met een persoonlijk record op de 500 meter"

  De olympische vicekampioen op de massastart is met een speciaal doel naar Calgary afgezakt. "Op de eerste afstand die ik hier schaats, de 500 meter, is het eens tijd dat ik nog eens een persoonlijk record schaats", vindt hij.

   

  "Het zou mooi zijn als ik daar het weekend mee kan starten. Op de andere afstanden wil ik vooral een goeie rit neerzetten. Of persoonlijke records er daar in zitten, hangt van veel af. Niet in het minst van mijn eigen vorm."

   

  In Inzell speelde Swings niet mee op de 1.500 en 5.000 meter, op de massastart kwam hij ten val toen hij in het slot op kop lag. Heeft hij al een verklaring voor dat mislukte toernooi? "Op de massastart kost die pijnlijke val mij - denk ik - de wereldtitel. Dat heb ik mentaal toch een tijdje moeten verwerken. Op de andere afstanden liep het niet goed en was ik niet in de vorm die ik zou willen."

   

  "We trekken daar conclusies uit voor volgend jaar. De trainingsaanpak was dit jaar net iets anders. Je moet ook altijd dingen proberen te veranderen om hopelijk te verbeteren, maar dat pakte niet uit zoals gewild."

   

  "Na een heel lange skeelerzomer ben ik pas laat beginnen te schaatsen in dit seizoen. Daardoor loop ik eigenlijk altijd een beetje achter op de feiten. Ik heb wel enkele uitschieters gehad, maar toen het moest - op het WK afstanden - stond ik er niet helemaal. Dat moet toch beter volgend jaar."

   

  Wat kan er nog op dit WK? "Ik hoop een heel mooi toernooi te schaatsen. Het podium wordt te moeilijk: Sven Kramer, Sverre Lunde Pedersen en Patrick Roest steken erbovenuit. Hopelijk doe ik wel mee voor de plekken daarachter. Als ik een betere vorm heb dan in Duitsland, moet dat lukken. Een goeie 500 meter en een goeie 5 kilometer zijn daar alvast voor nodig."

  De trainingsaanpak was dit jaar net iets anders. Je moet ook altijd dingen proberen te veranderen om hopelijk te verbeteren, maar dat pakte niet uit zoals gewild. We trekken daar conclusies uit voor volgend jaar.

  Bart Swings

  Programma WK allround in Calgary (Can)

  zaterdag
  500 meter (20.30u)
  5.000 meter (22.20u)
  zondag
  1.500 meter (20.50u)
  10.000 meter (22.25u)