• home
 • video
 • pas verschenen

  Vande Broek geeft na 25 jaar de fakkel door bij Asterix Avo

  Gert Vande Broek.

  Gert Vande Broek zet een stapje opzij bij Asterix Avo.

  Gert Vande Broek (51) stopt na het einde van dit seizoen als hoofdtrainer van Asterix Avo Beveren. Vande Broek geeft het stokje door aan assistent Kris Vansnick en krijgt een nieuwe rol als sportief directeur bij de volleybalclub.

  "De opvolging staat klaar"

  Gert Vande Broek won bij de Oost-Vlaamse topclub in het vrouwenvolleybal vorig seizoen zijn vijfde dubbel op een rij. Vande Broek blijft wel bondscoach bij de Yellow Tigers.

   

  "25 is een mooi getal", legt Vande Broek zijn keuze uit aan Sporza. "Eerlijk gezegd wilde ik vorig jaar al stoppen en wilde ik de bekerfinale nemen als hoogtepunt, maar het moment was toen niet zo geschikt voor de club. Het moment is nu beter: de opvolging staat klaar en ik ben heel erg bereid om plaats te ruimen voor Kris."

   

  Vande Broek vindt 2001 het hoogtepunt dankzij de triple (Europees succes, titel en beker), maar "het meest verdienstelijke is het project waar we in 2007-2008 mee begonnen zijn, met jongeren 20 uur te laten trainen en een kans te geven om professioneel volleybalster te worden."

   

  "We hebben het warm water niet heruitgevonden, maar damesvolleybal in België was zeer amateuristisch en we hebben zeker stappen gezet in die professionalisering. Die eerste stap is meer uren trainen."

   

  "We hebben ervoor gezorgd dat we in Leuven kwamen trainen, waardoor speelsters deze sport met hun studies konden combineren. Organisatorisch hebben we ons steentje bijgedragen en dat is volgens mij ook de basisbouwsteen geweest voor het succes van de Tigers."

  Retro: Kieldrecht en Gert Vande Broek winnen de Final Four in Wenen (2001)

  "We hebben onze identiteit losgelaten in functie van de speelsters"

  Op de aanpak van Gert Vande Broek en zijn team kwam ook kritiek. "We wilden speelsters een kans geven om hun talenten te ontplooien. De dankbaarheid die we gekregen hebben van speelsters die momenteel goed hun boterham verdienen door hun hobby uit te voeren, is de grootste dankbaarheid."

   

  "Er waren soms tegenstanders, maar zij hebben nooit dezelfde kwaliteit proberen te bieden. Wij hebben Kieldrecht verlaten voor Leuven, we hebben onze identiteit losgelaten in functie van de opleiding van de speelsters. Dat staat boven die kritiek."

  "Belangrijk: kunnen duiden dat elke vorm van kritiek een bedoeling heeft"

  Hoe zou Gert Vande Broek zijn coachingstijl omschrijven? "Vrij direct, maar mensen zien de rest niet. Wat je op training doet, wat je in de kleedkamer brengt, hoe je de wedstrijden voorbereidt, welke band je opbouwt met de speelsters, ..."

   

  "Ik ben ervan overtuigd dat speelsters veel meer kunnen incasseren wanneer ze de goeie bedoelingen van de coach goed kunnen inschatten."

   

  "Dat is altijd het sterkste geweest van de coaching: we hebben altijd een goeie band opgebouwd, maar als ze de ambitie hebben om beter te worden, dan moeten ze enige vorm van kritiek verdragen. Ik vind dat belangrijk als coach: kunnen duiden dat elke vorm van kritiek een goeie bedoeling heeft."

  Gert Vande Broek: "Mijn hoogtepunt was de triple met Kieldrecht"

  De mededeling van Gert Vande Broek:

  Lof van de Vlaamse minister van Sport: