• home
 • video
 • pas verschenen

  Samaey en Bayer over gloriejaren van Racing Mechelen: "We zorgden hier samen voor een ommekeer"

  Rick Samaey en Ronny Bayer

  Vorig weekend waren aan de Mechelse Winketkaai twee Belgische basketlegendes te gast. Rik Samaey en Ronny Bayer blikten er nostalgisch terug op de dominante jaren 90 van Racing Club Mechelen.

  Samen goed voor 6 trofeeën

  Racing Mechelen maakte eind jaren 80 en vooral begin de jaren 90 furore in het Belgische basketbal. Het duo Samaey-Bayer zorgde in de 5 jaar dat ze samen speelden voor 3 landstitels en 3 bekers. 

  De ondertussen overleden Theo Maes was in die periode voorzitter en grote sponsor van de club. "Meneer Theo was speciaal he", lacht Samaey. "Europees was hij heel geëngageerd, maar zijn ambities waren misschien wat overdreven".

   

  Bayer vult Samaey aan: "Theo kwam Europees geregeld de kleedkamer binnen en motiveerde ons met dubbele bonus. Soms wist hij niet tegen wie we speelden".

  Onder impuls van Maes en toenmalig Racing-coach Van Kersschaever kwam Samaey voor 9 miljoen Belgische frank naar Mechelen. In de archiefbeelden zien we een jonge Samaey bij de kinesist en heeft Maes het over de ophefmakende transfer van Samaey. 

  Theo kwam Europees geregeld de kleedkamer binnen en motiveerde ons met dubbele bonus. Soms wist hij niet tegen wie we speelden

  Ronny Bayer over Theo Maes

  Rik Samaey en Theo Maes over transfer

  Bayer was een natuurkracht

  Toenmalig succescoach Lucien Van Kersschaever liet de 17-jarige Bayer debuteren. Ook Willy Steveniers, keizer van het Belgische basketbal, was vol lof over de talentvolle jongeling. "Bayer was een pracht van een atleet. Hij was een natuurkracht die mee was met zijn tijd", zegt Steveniers.

  Willy Steveniers over Ronny Bayer

  Bekijk hier het volledige interview