• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Vdb over Mendoza tot Defour: zij profiteerden van de Wet van '78

  Steven Defour verliet Genk voor Standard met de Wet van '78 in 2006.

  Alejandro Pozuelo dreigt met de Wet van '78 om zijn vertrek bij Racing Genk te forceren. Maar wat is die wet precies en wie deden het hem voor?

  De befaamde "Wet van '78" is een arbeidswet die alleen geldt in België en die - niet helemaal verrassend - in 1978 werd gestemd. Deze wet geeft sporters de kans om hun contract te verbreken als ze een vergoeding (= hun resterende salaris) betalen aan hun club.

   

  De wet wordt sindsdien te pas en te onpas gebruikt als drukkingsmiddel tijdens onderhandelingen met de club, ofwel om een beter contract af te dwingen ofwel om de club in kwestie alsnog overstag te laten gaan. Dat lukte eerder onder meer Ronald Vargas, Gert Verheyen en Jan Koller. Maar sommige sporters slaagden er wel degelijk in om zich op basis van die Wet van '78 vrij te maken.

  Frank Vandenbroucke: Lotto naar Mapei (1994)

  Een van de eerste sporters die gebruikmaken van de Wet van '78 is wielrenner Frank Vandenbroucke. Die roept eind 1994 de wet in om een transfer van Lotto naar Mapei te forceren. Hij bepaalt daarbij ook nog 6 maanden schadevergoeding. Pas na een juridisch schaakspel - Vdb begint het seizoen zelfs voor Lotto - mag hij ook uiteindelijk overstappen naar de ploeg van Lefevere.

  Eric Struelens: Charleroi naar PSG Paris (1996)

  Eric Struelens was in de jaren 90 een van de beste basketbalspelers van België. In 1995 tekende hij een vijfjarig contract bij Charleroi, maar toen hij een jaar later een aanlokkelijk aanbod kreeg van PSG moest hij de Wet van '78 bovenhalen om zijn verbintenis bij Spirou op te kunnen zeggen.

  Kjetil Rekdal: Lierse naar Rennes (1996)

  De eerste voetballer die dankzij de Wet van '78 van club kon veranderen, was Kjetil Rekdal. De Noor leidde Lierse naar de top in België, maar toen Rennes aanklopte, wou de club niet meewerken aan een transfer. Rekdal forcerde toch zijn overgang naar Frankrijk, maar zal zich dat achteraf misschien toch beklaagd hebben, want zo was hij er niet meer bij toen Lierse uitgerekend dat seizoen kampioen werd.

  Andres Mendoza: Club Brugge naar Metaloerg (2004)

  Andres Mendoza had nog een contract tot 2005 bij Club Brugge, maar toen het Oekraïense Metaloerg Donjetsk (de club die eerder Yaya Touré uit België wegplukte, red) met grivna's kwam zwaaien, ging de Peruaanse aanvaller overstag. Omdat Club niet wou meewerken, moest Mendoza zich beroepen op de Wet van '78. Achteraf gezien geen geweldige zet, want de carrière van Mendoza geraakte vanaf dan in een neerwaartse spiraal. 

  Davy De Beule: Lokeren naar AA Gent (2004 tot 2005)

  De meest bitsige episode uit dit lijstje is die van Davy De Beule. Het jeugdproduct van Lokeren wou per se naar AA Gent en weigerde zijn contract te verlegen. Maar daar moest hij letterlijk en figuurlijk een zware prijs voor betalen. Niet alleen financieel met een schadevergoeding, maar ook sportief. Pas een half jaar later kon De Beule zijn contract bij Gent tekenen.

  Sven Vanthourenhout: Quick-Step naar Rabobank (2005)

  Patrick Lefevere lokte Frank Vandenbroucke weg bij Lotto (zie hoger), maar 10 jaar later bakte Rabobank hem een koekje van eigen deeg toen het veldrijder Sven Vanthourenhout wegplukte bij Quick-Step. Het was het begin van het tijdperk van de Svennen (met ook nog Nys) bij de Nederlandse ploeg.

  Steven Defour: Genk naar Standard (2006)

  Misschien wel de meest besproken transfer uit dit lijstje. Genk haalde zich de woede van Steven Defour op de hals, toen de club zijn speler weigerde te laten vertrekken naar Ajax. Defour riep de volgende transferperiode de Wet van '78 in om zijn overgang naar Standard af te dwingen. Genk had een jaar later wraak kunnen nemen, toen de manager van Marouane Fellaini op basis van de Wet van '78 zijn speler bij Genk aanbood. Maar de Limburgers hielden zich aan het toen al afgesproken gentleman's agreement tussen de eersteklassers. Fellaini verlengde dan maar zijn contract bij Standard.

  Koen Casteels: Genk naar Wolfsburg (2011)

  Een 2e jonge speler die Genk verliet op basis van de Wet van '78, al viel er voor zijn actie heel wat meer te zeggen. Koen Casteels zat immers op een dood spoor bij Genk, aangezien hij in doel geblokkeerd werd door Thibaut Courtois. Hoffenheim bood redding en sindsdien ontpopte Casteels zich tot een van de beste keepers in de Bundesliga.

  Junior Malanda: Zulte Waregem naar Wolfsburg (2013)

  Zulte Waregem kon de Belgische middenvelder Junior Malanda voor een prikje op de kop tikken bij Rijsel, maar na amper één stormachtig seizoen vertrok de speler op basis van de Wet van '78 al naar Wolfsburg. Als goedmakertje verhuurde de Duitse club niet veel later Malanda opnieuw aan Zulte Waregem.