• home
 • video
 • pas verschenen

  "Je zag tegenstanders denken: "Sorry Eden, jij verdient dit niet""

  Eden Hazard

  Eden Hazard en Chelsea gingen pijnlijk onderuit bij Manchester City.

  Chelsea werd afgelopen zondag aan flarden gevoetbald door Manchester City. De club uit Londen is naar de zesde plaats gezakt. Wat betekent dit drama voor de toekomst van trainer Maurizio Sarri? En wat met Eden Hazard? We vroegen het aan commentator Filip Joos.

  "Sarri heeft geluk dat Abramovitsj het niet meer van zo dichtbij volgt"

  "Higuain was goed, echt goed, dat zegt al iets. Als je spits echt goed is, dan heb je niet helemaal met de rug tegen het eigen doel gehangen", ziet Filip Joos nog een paar lichtpuntjes bij Chelsea. "Maar de schandalige nonchalance bij die eerste goal heeft veel gedaan. Dat was echt onbegrijpelijk."

   

  "David Luiz loopt op lemen benen en Rüdiger is toch niet de grote voetballer. Hij wint duels, maar is positioneel onder druk niet goed. Maar het grote probleem is Jorginho. Hij werd door Sarri uit Napoli meegenomen. Het is zijn spelmaker. Hij breekt records in Engeland door het meest de bal te raken."

   

  "Dat zijn fraaie statistieken, alleen in moeilijke matchen heeft hij het bijzonder zwaar. Dan wordt er van een verdedigende middenvelder verwacht dat hij verdedigt. En dat kan hij niet. Hij moet in de beste ploeg spelen. In een ploeg die het moeilijk heeft, is het einde verhaal voor hem."

   

  "Hem toch opstellen, is een soort koppigheid van Sarri. Voor zijn voetbal had hij Jorginho nodig. Niet vergeten, Chelsea heeft hem gekaapt voor de neus van Manchester City. En op dit moment is die Jorginho de nagel aan zijn doodskist."

   

  "Ik denk dat Sarri van geluk mag spreken dat eigenaar Abramovitsj het toch allemaal iets minder passioneel beleeft. Hij is er niet meer op die manier bij betrokken. Al zou het mij ook niet verbazen wanneer hij morgen op straat staat. Zijn collega's springen voor hem in de bres. Guardiola zei dat hij ook een moeilijk eerste jaar had. Het zal tijd vergen en de bezem moet door de selectie, maar je bent wel kwetsbaar als coach. Zeker als de spelers die je meeneemt, niet renderen."

  "Hazard heeft wel nog plezier in spelen met Higuain"

  "Waar was Hazard? Ik heb hem al anoniemere wedstrijden zien spelen. Ik vond hem in de eerste helft positief. Het was al vrij snel duidelijk dat Chelsea niet zou winnen, maar hij verstopte zich niet. Dat is echt een evolutie. De nieuwe Hazard wil zelfs als het dramatisch loopt, toch de bal."

   

  "In de tweede helft was het al iets minder, maar je merkt toch dat hij wel plezier heeft in het spelen met Higuain. Dat is ook wederzijds. Je zag ook dat Higuain Hazard zocht en dacht "wij twee gaan toch tonen dat we kunnen voetballen". En dat heeft hij ook getoond."

   

  "Je merkt ook het respect bij de tegenstanders. Dat viel echt op. Na een duel waarin Hazard de bal verloor, aaide Laporte hem over de bol, zo van "Sorry Eden, eigenlijk mag jij dit niet meemaken. Jij bent te goed om met 6-0 te verliezen"."

   

  "Hazard deed het omgekeerd ook, dat is typisch. Hij kreeg een rotbal bij 6-0 in minuut 80, maar stak toch zijn duim omhoog. Vroeger zou ik gezegd hebben dat hij eens boos moest worden, maar hij is gewoon een heel goeie gast. Ja, dat hij maar naar Real Madrid gaat."

  "Strijd om plaats 4 is als een degradatiestrijd"

  Chelsea is gezakt naar plaats 6, met evenveel punten als Arsenal en eentje minder dan nummer 4 Manchester United.  "Een Champions League-ticket pakken in de competite, het kan nog, maar het zal een bittere strijd worden. De eerste 3 zijn eigenlijk weg. En Manchester United is erbij gekomen."

   

  "Tussen Chelsea en Arsenal zou ik mijn geld toch nog op Chelsea gezet hebben. Maar nu ze met 3 clubs zijn voor dat ene plaatsje wordt het toch heel spannend. Het is ook een strijd waar veel van afhangt. Dat is ook het mooie aan de Premier League. Er vallen sowieso twee topclubs naast die Champions League. Je voelt die spanning."

   

  "Het is een soort degradatiestrijd. Dat klinkt raar, maar het is zo. De vierde plek en de vijfde die degradeert. En je kan het goedmaken via een Play-off III-systeem en dat is dan de Europa League. Zo bizar is het. Die Europa League wordt dus heel belangrijk voor Chelsea. De vraag is: haal je het daar?"

  Tussen Chelsea en Arsenal zou ik mijn geld op Chelsea gezet hebben, maar nu is ook Manchester United erbij gekomen.

  Filip Joos