Union-KVM is uitverkocht, maar "de bomen zal iedereen kunnen zien"

  De prachtige gevel van de hoofdtribune van Union aan de straatkant.

  Union en KV Mechelen kampen vanavond voor het eerste finaleticket in de Croky Cup. Het Joseph Mariën-stadion zal afgeladen vol zitten. Of toch bijna, want de club moet rekening houden met speciale veiligheidsmaatregelen.

  Sporza is maandag een kijkje gaan nemen in het stadion van Union. De voetbaltempel lag er vredig bij. Straks, om 20.45u, zal het er stuiven met 22 spelers en 6.500 toeschouwers die maar één doel voor ogen hebben: de bekerfinale bereiken.


  In de hoogdagen van Union mochten er 44.000 mensen binnen. Nu is de capaciteit afgeroomd tot 8.081. Het stadion mag voor het duel met KVM dan wel uitverkocht zijn, 8.081 mensen zullen er vanavond niet zijn.

  Ruwe beelden van het stadion gisteren:

  "We mogen maar één tribune overdekken"

  "Welkom in ons stadion", zegt Jean-Marie Philips van Union. "De nieuwe tribunes achter beide doelen zijn sinds juli klaar. Om veiligheidsredenen mogen we ze wel maar beperkt gebruiken."

   

  "Zo laat de politie vanavond slechts 1.000 Mechelaars binnen, terwijl ze een tribune krijgen met 1.800 plaatsen. We zullen in totaal zo'n 6.500 mensen kunnen ontvangen, in plaats van een dikke 8.000."

   

  "Maar uitwijken naar een ander stadion was geen optie. Hier, in het Dudenpark, voelen onze supporters zich thuis."

   

  En dus zullen er ondanks de grote interesse lege vakken te zien zijn.

   

  Philips: "Een deel van de staanplaatsen mag niet gebruikt worden, omdat het park niet mag dienen als uitgang."

   

  "Het park straalt een bepaalde sfeer uit, maar het heeft ook nadelige gevolgen. We mogen immers geen staanplaatsen overdekken, omdat de site geklasseerd is en de bomen en het park altijd zichtbaar moeten blijven."

   

  "We beschikken dus maar over één overdekte tribune, de hoofdtribune, die bovendien geklasseerd is. Daar mogen we dus ook niet aan raken."

   

  "Als we ooit zouden promoveren naar de JPL, hebben we een probleem. Dan zal er onderhandeld moeten worden met de gemeente Sint-Gillis."

   

  "Als blijkt dat er geen oplossing uit de bus komt, dan moeten we verhuizen. Want Union zal altijd blijven bestaan, in het groen of zonder het groen."

  Beelden van de gevel:

  "Het wordt een prachtig feest"

  Vanavond moet het gebeuren. Dan wil Union voor het eerst in een halve eeuw de finale van de beker halen. Eindwinst in de cup dateert zelfs al van 105 jaar geleden. In 1914 ging Club Brugge voor de bijl in de finale.

   

  Jean-Marie Philips: "Dit is dé wedstrijd van het jaar. Iedereen wil absoluut naar de Heizel. De Heizel is een beetje onze thuis, want we hebben daar twee seizoenen gespeeld tijdens de verbouwingen aan het stadion hier."

   

  "De 0-0 vorige week in Mechelen was een prachtig resultaat. Nu moeten we winnen. Er zal veel sfeer zijn. Het wordt een prachtig feest, want hooligans zijn hier niet."

  Interview met Jean-Marie Philips van Union: