"Misschien moet "Matje" wel WK winnen voor een geslaagd seizoen"

  Adrie van der Poel: "Mathieu ligt helemaal op schema voor het WK."

  Bekroont Mathieu van der Poel zijn geweldig veldritseizoen zondag met de wereldtitel? "Ik denk dat hij er meer dan andere jaren klaar voor zal zijn", antwoordt zijn vader en oud-wereldkampioen Adrie van der Poel. "Mathieu kennende, zullen die verloren WK's niet door zijn gedachten schieten."

  "Hij ligt op schema"

  Vader Adrie van der Poel heeft enkele dagen voor het WK in Bogense wat minder contact met zijn zoon en topfavoriet Mathieu. "Ik ben verkouden en probeer mijn 2 zonen zoveel mogelijk te vermijden, zodat ze gezond aan de start staan", vertelt hij aan Sporza.

   

  Van wat hij toch hoort en ziet van Mathieu, zijn dat goeie signalen? "Ja. Ik denk dat hij een goeie stage heeft gehad in Spanje en hij reed een meer dan behoorlijke cross in Hoogerheide. Volgens mij ligt hij op schema."

   

  Niels Albert zag in zijn column in Het Laatste Nieuws zondag voor het eerst wat tekenen van zwakheid bij Mathieu. "Die zag ik eigenlijk niet", weerlegt vader Van der Poel. "

   

  "Je moet alles in acht nemen: de zware trainingsweek, de late terugreis. Die reis moest hij er in het begin wat uitfietsen. Wat Christophe Roodhooft (teammanager van Van der Poel, red) voorspelde, kwam uit: het eerste halfuur moeilijk, dan 10 minuten wellicht gelijkwaardig en op het eind zou hij goed moeten zjin. Wij hebben alleen maar reden om daar zeer positief mee om te gaan."

   

  Kijk naar een ruim verslag van de Wereldbekercross in Hoogerheide:

  "Mathieu staat er beter voor dan vorig jaar"

  Van Aert is 3 jaar op een rij wereldkampioen. Vorig jaar was Van der Poel ook topfavoriet, maar zakte hij in Valkenburg door het ijs. Hoe gaat Mathieu daar in zijn hoofd mee om?

   

  Adrie van der Poel: "Ik denk dat er een groot verschil is met vorig jaar. Toen riep hij altijd al dat zijn seizoen geslaagd was. De beleving nu naar het WK toe is helemaal anders. Ik denk dat hij er meer dan andere jaren klaar voor zal zijn. Hij heeft meer vertrouwen."

   

  "Mathieu kennende zullen die verloren WK's niet door zijn gedachten schieten. Soms werd hij weggereden, soms had hij pech. Hij weet dat hij vaak op die dag gewoon goed is, maar je moet super zijn." 

   

  Moet zijn zoon het WK winnen om van een geslaagd seizoen te spreken? "Misschien dit jaar wel", verrast vader Van der Poel. "Vorig jaar was dat anders. Toen reed hij een heel sterk seizoen met veel en mooie overwinningen. Als hij hetzelfde zou doen als vorig jaar, zou dat misschien een teleurstelling kunnen zijn."

   

  "Als je start in zo'n cross als zondag, weet je dat die van heel wat factoren afhankelijk is: het weer, het materiaal, de tegenstand, de vorm van de dag. Maar uiteindelijk denk ik dat hij er beter voor staat dan vorig jaar."

   

  Dat hij met deze uitspraak extra druk zou leggen op de schouders van zijn zoon, wuift Van der Poel senior weg: "Hij rijdt al 10 jaar rond met druk. Hij weet dat zelf ook wel. Hij kan daar heel goed mee om. Ook al wordt vaak gesuggereerd dat stress een bepalende factor bij hem is. Maar dat denk ik niet. Hij is sinds zijn junioretijd al topfavoriet. Dat is dit jaar niet anders."

  Wout van Aert is al 3 jaar op een rij wereldkampioen.

  "Anderen werken ook keihard en doen en laten veel"

  Adrie van der Poel raadde zijn zoon zondag aan om deze week geen kranten te lezen of andere media te bekijken, ook niet dit interview. "Het is heel veel amokmakerij zoals wij dat noemen. Het is gewoon iedereen tegen elkaar opzetten. Ik denk dat daar niemand mee gediend is. Zowel hij niet, als zijn concurrenten niet. Zij doen het op een manier met heel veel respect voor elkaars prestaties. Dat is deze generatie en zo moeten ze het ook houden."

   

  "Mathieu zal links en rechts wel eens iets lezen, maar elk artikel uitpluizen doet hij niet. Eerst is het nationale kampioenschap de belangrijkste wedstrijd, wat later is het WK dat. Dan zou je kunnen gaan denken dat alles wat daarvoor kwam, niet meer meetelt."

   

  "Elke renner - ook Mathieu - wil natuurlijk graag die WK-trui hebben. En hij zou heel teleurgesteld zijn, mocht hij die niet hebben. Maar het leven gaat daarna weer gewoon verder."

   

  Puur qua prestaties verdient Mathieu die WK-trui het meest, beseft Adrie: "Maar ik ga ervan uit dat de anderen er ook keihard voor werken en er veel voor doen en laten. In die optiek zou je kunnen zeggen dat er meer zijn die het verdienen."

   

  Wie zijn de belangrijkste concurrenten? "In principe gaan we altijd uit van eigen sterkte. Maar je moet altijd rekening houden met Wout van Aert, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, ik denk zelfs ook Lars van der Haar. Ik weet niet of die in dienst gaat rijden. Elke renner heeft zijn ambitie. Ploegentactiek kan, maar is er vaak ook niet. Ik hoef mij daar gelukkig geen zorgen over te maken. Dat is de taak van bondscoach Gerben de Knegt."

  Elke renner heeft zijn ambitie. Ploegentactiek kan, maar is er vaak ook niet. 

  Adrie van der Poel

  "Met Matje weet je nooit"

  Hoe ziet Adrie van der Poel de koers zondag evolueren? Gaat Mathieu, zoals zo vaak al dit seizoen, in de eerste ronde in de aanval? Of wordt het meer een verloop zoals Hoogerheide? "Geen idee, met "Matje" weet je dat nooit", antwoordt de vader. "Hij is een beetje onvoorspelbaar. Hij voelt dat in de wedstrijd aan."

   

  "Ik duim gewoon voor een mooie wedstrijd, met hopelijk Mathieu als winnaar."