• home
 • video
 • pas verschenen

  Miskende wereldkampioen Julien Vanden Haesevelde overleden

  Julien Vanden Haesevelde

  Julien Vanden Haesevelde vocht jarenlang voor het onrecht dat hem was aangedaan.

  Ex-veldrijder Julien Vanden Haesevelde is na een slepende ziekte op 75-jarige leeftijd overleden. Vanden Haesevelde werd in 1967 tweede op het WK bij de amateurs, maar had toen eigenlijk de wereldtitel moeten krijgen.

  West-Vlaming Julien Vanden Haesevelde was eind jaren 60, begin jaren 70 een vaste waarde in het veldritwereldje. Zo eindigde hij 2 keer op het podium van het BK. Maar zijn gloriemoment kende hij in 1967, al werd hem dat uiteindelijk niet gegund.

   

  Op het eerste WK voor amateurs, in Zürich, eindigde Vanden Haesevelde op de 2e plaats, na de Fransman Michel Pelchat. Maar die Pelchat was toen al enkele jaren prof, zij het als onafhankelijke. Pas 35 jaar later zou de Belgische wielerbond toegeven dat daar een fout was gemaakt en Vanden Haesevelde eigenlijk een gouden in plaats van een zilveren medaille had verdiend.

  Reportage over Vanden Haesevelde in Man Bijt Hond