• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Michel Wuyts: "Ik geef Wout van Aert 80% kans met 4 op 'n rij"

  Wout van Aert

  Doet Wout van Aert er zondag een vinger bij?

  Voor Michel Wuyts is er zondag maar een favoriet op het Belgisch kampioenschap veldrijden in Kruibeke: Wout van Aert. "Maar een demonstratie zoals in Oostende durf ik niet te voorspellen", stelt onze commentator, die ook uitgaat van een 10e titel voor Sanne Cant.

  "Van Aert zal zondag opstaan"

  Mathieu van der Poel staat zondag niet aan de start in Kruibeke. Superman gaat in het grensdorp Huijbergen op zoek naar een 5e Nederlandse titel. "Daarmee is er een grote zekerheid die wegvalt, de zekerheid dat je na 5 minuten achter de feiten aanholt", steekt Michel Wuyts van wal over het Belgisch kampioenschap.

   

  "Zondag zullen andere initiatiefnemers moeten opstaan. Ik ken er maar een die dat ook gewoon geweest is: Wout van Aert. Ik ga ervan uit dat hij dat zondag ook zal doen."

   

  "Ik geef hem 80% kans om 4 op een rij te scoren. In de aanloop naar het Belgisch kampioenschap heb ik twee zinnen onthouden. In La Mezière klonk Quinten Hermans zondag duidelijk: "Ik heb Van Aert dit seizoen nog nooit zo hard zien en voelen rijden." En dan is er zijn teammanager Sven Nys die zei: "Voor zo'n cross uit de oude doos zou ik mijn rugnummer nog een keer willen opspelden.""

   

  "Van Aert heeft dit seizoen een terugval gekend, maar hij beschikt nog wel altijd over de beste mogelijkheden om zo'n oercross af te werken", weet onze ervaren crosscommentator.

  Michel Wuyts en Paul Herygers

  Michel Wuyts en Paul Herygers verslaan voor u het BK veldrijden vanuit Kruibeke.

  "Een demonstratie durf ik niet te voorspellen"

  "Bovendien zijn dit seizoen regelmatigheidscriteria zoals de Superprestige en de DVV-Trofee van minder belang voor Wout van Aert. Af en toe kon hij iets laten schieten, terwijl zijn grootste belager Toon Aerts wel overal het beste van zichzelf heeft moeten geven. En dat speelt wel eens op in een kampioenschap", weet Michel Wuyts.

   

  "Ik zeg niet dat Van Aert cavalier seul gaat spelen. De allerbeste Van Aert zou in Kruibeke een explosie en demonstratie neerzetten zoals twee jaar geleden in Oostende, maar dat durf ik nu niet meer te voorspellen."

   

  "De kans bestaat dat hij net als vorig jaar in de voorlaatste ronde het kampioenschap beslist. En als het op een sprint aankomt, zie ik niet in wie hem pijn kan doen."

  Ook als het op een sprint aankomt, zie ik niet in wie Wout van Aert pijn kan doen.

  Michel Wuyts

  VIDEO: In Oostende is Wout van Aert na 2 minuten al gaan vliegen

  "Driekleur zorgt voor rust richting WK"

  Alle druk rust dus op de schouders van Wout van Aert. "Hij voelt dat zijn veldritseizoen in zeer grote mate zal afhangen van de kampioenschappen", merkt Michel Wuyts op. "Als Van Aert zijn status wil behouden, moet hij een titel veroveren."


  "Wellicht wordt die driekleur nog belangrijker dan de voorbije jaren. Die kan hem bijzonder veel rust geven met het oog op het wereldkampioenschap in Denemarken."

   

  "Daarom vind ik het BK in Kruibeke uitermate belangrijk voor Van Aert. Hij legt er de basis voor een prettig gevoel richting WK. Want als hij naast de Belgische titel grijpt, moet hij het helemaal waarmaken op het wereldkampioenschap."

  "Sweeck staat altijd op het podium"

  "Wout van Aert is kandidaat nummer 1 om zichzelf op te volgen", besluit Michel Wuyts zijn vooruitblik op het BK bij de elite. "De volgende namen zijn Toon Aerts en Michael Vanthourenhout."

   

  "Die laatste strijdt normaal gezien met Laurens Sweeck om de 3e plaats. Ik vind Sweeck net iets beter op snellere omlopen, maar bij de profs is hij wel altijd op het podium geëindigd."

  Laurens Sweeck en Wout van Aert

  Vorig jaar zette Laurens Sweeck Wout van Aert flink onder druk op het BK.

  "Cants concurrenten zijn allemaal op de sukkel"

  Bij de vrouwen lonkt de 10e titel op een rij voor Sanne Cant. "Er zou een aardverschuiving in Kruibeke moeten plaatsvinden om haar van die triomf houden", denkt Michel Wuyts.

   

  "Met 7 overwinningen steekt de wereldkampioene er dit seizoen niet bovenuit, maar dat heeft vooral te maken met de grote instroom uit Nederland. Die zijn er zaterdag niet bij. En zij die Sanne Cant enigszins pijn kunnen doen, zijn op de sukkel."

   

  "Jolien Verschueren is jammer genoeg zwaar ziek. Kim Van de Steene had wat kunnen uitrichten in Kruibeke, maar zij sukkelt met een burn-out. Ellen Van Loy herstelt van een knieblessure en bovendien valt ze consequent terug in de tweede wedstrijdhelft."

   

  "Laura Verdonschot zal het dichtst eindigen, maar op een parcours met taluds, schuine kanten en loopwerk zie ik niet in wie Cant echt kan bedreigen. Loes Sels kan haar nicht misschien een tijd gezelschap houden, maar wat doet ze als Cant haar fameuze versnelling plaatst? Die heeft Sels niet in haar benen."

   

  "Alleen pech kan Cant van een 10e titel houden, maar pech blijft meestal achterwege in de ploeg van de broers Roodhoofdt."

  Ellen Van Loy, Sanne Cant en Loes Sels

  Wordt dit opnieuw het podium bij de vrouwen? V.l.n.r.: Ellen Van Loy, Sanne Cant en Loes Sels.

  Een tactische beloftecross?

  Zaterdag en zondag kunt u ook naar het Belgisch kampioenschap bij de jongeren kijken. Naar welke cross kijkt Michel Wuyts uit? Het duel Meeussen-Cortjens bij de junioren? Of de open strijd bij de beloften?

   

  Wuyts: "Doe me dan maar de beloften. Daar kan je er een stuk of 6 opnoemen die in aanmerking komen voor de driekleur. Het zou wel eens een tactische race kunnen worden. Ik ben zeer benieuwd hoe pakweg een Andreas Goeman of een  Lander Loockx het aanpakken."

   

  "Bij de junioren kan lichtgewicht Meeussen teren op zijn fraaie loopstijl. Cortjens steekt er meer als een boomstam bovenuit, hij is wat struiser dan de rest."

   

  "Ward Huybs en Thibau Nys heb je ook, maar dat zijn eerstejaars en dat speelt in hun nadeel op de polderomloop. Al gaat die laatste wel beter met de stress om dan zijn vader destijds. Dat zal Thibau van moeder Isabelle hebben", weet Wuyts.

  Thibau Nys en Sven Nys

  Michel Wuyts: "Thibau Nys gaat beter met de stress om dan Sven Nys."

  Papa Nys

  En Sven Nys? Hij had z'n rugnummer graag nog een keer opgespeld voor een oercross zoals Kruibeke.

   

  "Hij is tijdens de verkenning toch een paar keer moeten stoppen om diep adem te halen", merkt Michel Wuyts op.

   

  "Maar het spreekt voor zich dat hij hier met alle zekerheid zijn 10e titel behaald zou hebben in zijn tijd. Er ligt een omloop zoals Wachtebeke 2005 en Waregem 2014."

  Kampioenen BK veldrijden 2019

  junioren Cortjens
  vrouwen Cant
  beloften Kielich
  mannen Aerts