• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Broos: "Verheyen stond voor enkele zaken die hij niet had verwacht"

  Hugo Broos.

  Hugo Broos, sportief directeur bij KVO.

  KV Oostende hervat eind volgende week de competitie op de 12e plaats. "De focus ligt op de 10e plaats", zegt sportief directeur Hugo Broos, die zich ook uitspreekt over het voetbalschandaal. "Er is zoveel heisa geweest, maar nu is het muisstil geworden."

  "We hadden toch wat meer verwacht"

  "We zijn niet helemaal tevreden", vertelt Hugo Broos over het eerste seizoensgedeelte van KV Oostende. "We hadden toch wat meer verwacht, vooral wat het spelniveau betreft."

   

  "Anderzijds was dat ook een beetje te voorzien. Ik heb het ook voorspeld toen Gert Verheyen kwam: er zullen spelers zijn die ongelofelijk zullen verschieten. Ik wist wat Gert eist van zijn spelers en dat waren sommige spelers niet gewoon."

   

  "Wat de klassering betreft, kunnen we een beetje tevreden zijn. Maar we hadden gehoopt om een paar plaatsjes hoger te zitten en een paar puntjes meer te hebben. De focus ligt op de 10e plaats, daar moeten we volop voor gaan."

  "De aanpassingsperiode is volledig achter de rug"

  Hoe luidt de beoordeling van T1 Gert Verheyen, die ook nog de halve finales van de beker achter de hand heeft? "Alles is zowat uitgekomen wat ik had verwacht. Ik weet wat hij kan als coach en ik ken ook de manier waarop hij werkt. Daar zijn we heel tevreden over."

   

  "Maar ik weet ook dat hij voor enkele zaken kwam te staan die hij niet verwacht had. Winst of verlies, maandag staan er weer 25 spelers voor jou. Dat is voor Gert toch een beetje een aanpassing geweest."

   

  "Het is een ander ritme dan bij de nationale ploeg, waar die jonge jongens erg gemotiveerd zijn om te spelen. Als er dan ook iemand als Gert Verheyen met zo'n palmares voor je staat, dan is er sowieso respect."

   

  "Hier heeft hij bij sommige jongens het respect moeten afdwingen, heeft hij niet kunnen doordringen tot sommige jongens en hebben sommigen zich niet kunnen of willen aanpassen aan zijn eisen. Als jonge trainer denk je dat je het allemaal weet. Tot wanneer je daar zelf staat. Dat is een leerproces en ik denk dat hij daar nu volledig door is. De aanpassingsperiode is volledig achter de rug."

  "Onze relatie moet zo blijven"

  "Ik ben niet constant bij Gert gegaan na een nederlaag", vervolgt Hugo Broos. "Hij is soms wel zelf naar mij gekomen. Die relatie moet zo blijven."

   

  "Ik wil geen sportief directeur zijn die oplegt wat een trainer moet doen. En wanneer we afscheid zouden moeten nemen van Gert, moet hij verantwoordelijk zijn. Niet omdat hij dingen gedaan zou hebben die ik gezegd heb om te doen."

  Zware contracten

  Wat de transfermarkt betreft, is Oostende gebonden aan de grenzen van zijn eigen budget. Hugo Broos: "We zullen mensen aantrekken die de club zullen versterken, maar we zijn gebonden aan ons budget."

   

  Oostende wil tegelijk ook enkele zware contracten proberen te lozen. "Maar wij duwen die jongens niet naar buiten. Als de kans zich voordoet, dan kunnen ze vertrekken."

  "Nog met Bayat werken? Liever niet"

  En dan is er nog het andere onderwerp: het voetbalschandaal. Ook daar had Hugo Broos een pertinente mening over: "Ik werk nu niet anders en ik zal dat ook niet doen. Maar er is zoveel heisa geweest en nu is het muisstil geworden. Dan vraag ik me af: gaan we er nu echt iets aan doen? Zullen er maatregelen komen? Daar zit ik ongeduldig op te wachten. Er moet iets veranderen."

   

  "Dat Mogi Bayat intussen gewoon weer in de tribunes te zien is? Ik steek voor niemand mijn hand in het vuur, maar er zijn twee zaken. Het witwassen van geld is crimineel, maar wie wil er niet minder belastingen betalen? Ik keur dat niet goed, maar het is niet zo erg als het andere element, matchfixing. Daar heeft Bayat niets mee te maken. Matchvervalsing is bedrog in de hoogste graad."

   

  "Of ik nog met de genoemde figuren kan samenwerken? Dat is heel moeilijk. Ik ga toch denk ik proberen om de jongens te overtuigen om de zaken niet met hen te doen."

   

  "Maar anderzijds, die mensen kunnen ook tot inkeer komen en zeggen: vanaf nu doen we het zoals het moet gebeuren. Het is allemaal moeilijk om dat te beoordelen. Om nu te zeggen dat ik nooit meer met Bayat wil werken... Iedereen heeft dat al eens gedaan. Maar ik zou liever hebben van niet, daar moet ik eerlijk in zijn."