• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Joël Smets wil in juni Mont Ventoux achterwaarts opfietsen voor goede doel

  Smets zit achterwaarts op een fiets.

  In 2006 reed Smets de Mont Ventoux al eens achterwaarts op.

  Voormalig motorcrosser Joël Smets is op zijn 50e klaar voor een speciale uitdaging. Samen met Marc Herremans zal hij in juni de "kale berg" opfietsen tijdens de Mon Ventoux Challenge. Herremans zal dat doen met een handbike, Smets zal achterwaarts op zijn fiets zitten.

  Smets: "Zadel zal omgekeerd op stuurpen staan"

  "Ik word dit jaar 50 en dan doet een mens al eens zotte dingen", vertelt Smets. "Tussen pot en pint is het idee ontstaan om de Mont Ventoux te beklimmen met mijn goede vriend Marc Herremans."

   

  "Marc zal dat doen met een handbike, wat een huzarenstukje zal worden. Hij moet zich naar boven trekken op zijn armen. Ik zal hem vergezellen, terwijl ik achterwaarts op mijn fiets zit."

   

  "Mijn zadel zal omgekeerd op mijn stuurpen gemonteerd staan. En op de plek waar het zadel normaal staat, zal ik 2 spiegels monteren. Dat doen we omdat ik moeilijk achterom kan kijken op zo’n fiets."

  "Geld inzamelen voor To Walk Again"

  Smets en Herremans zullen dat kunstje proberen te realiseren in juni, tijdens de Mon Ventoux Challenge. "In 2006 hebben we de Mont Ventoux ook al op die manier beklommen tijdens dat evenement in samenwerking met Sporza", zegt Smets.

   

  "En omdat dat evenement nu 15 jaar oud is en ik 50 word, vinden we het een leuke uitdaging om dat nog eens te proberen. In 2006 hebben we er 3 uren overgedaan, ik veronderstel dat we zoveel jaar later niet sneller zullen klimmen. Met onze prestatie willen we trouwens ook geld inzamelen voor "To Walk Again.""

  "In een van komende dagen Stefan Everts bezoeken"

  Tot slot keerde Joël Smets ook nog terug op Stefan Everts, die lang op intensieve zorg lag door een malaria-aanval. "Dat was zeker schrikken.", zegt Smets. "Het was kantje boord."

   

  "Als sporter is je fysieke kracht altijd je eergevoel geweest. En als je dan op dat vlak gekraakt wordt, dan is dat niet enkel fysiek maar ook mentaal een flinke slag."

   

  "Het was goed om te vernemen dat Stefan er geen blijvende schade zal aan overhouden. Het herstel zal wel moeizaam zijn, maar als ex-topsporter is ons lichaam het gewoon om terug te keren.”

   

  "Ik heb Stefan nog niet kunnen bezoeken, maar het is wel de bedoeling dat ik dat in een van de komende dagen doe. "

  Everts, Bervoets en Smets samen op de foto tijdens hun carrière.