Topprofs laten zich ringeloren op Australisch kampioenschap door pistier

  Freiberg mag een jaar lang met de Australische kampioenentrui rondrijden.

  Niet Caleb Ewan, Luke Durbridge of Heinrich Haussler, maar wel Michael Freiberg is de nieuwe Australische kampioen op de weg. Opvallend, want de 28-jarige pistier rijdt voor een continentaal team.

  Sterk Mitchelton faalt tactisch in finale

  Op de plaatselijke rondes leek Mitchelton-Scott alles onder controle te hebben. Met titelverdediger Edmondson en Durbridge hadden ze 2 pionnen in een kopgroep van 4 renners.

   

  Edmondson viel voorin weg en werd afgelost door zijn ploegmaat Cameron Meyer. De Mitchelton-renners moesten in de vuurlinie enkel nog afrekenen met 2 renners uit continentale ploegen: Chris Harper (vorig jaar brons) en Michael Freiberg (de schoonbroer van Durbridge) .

   

  Durbridge reed zich volledig leeg voor Cameron Meyer en haakte voorin af. Ook Michael Freiberg ging op de laatste klim overboord. Meyer en Harper leken te mogen sprinten voor winst, maar het gepoker brak hen zuur op.

   

  Freiberg kwam in de slotfase weer aanhaken bij het leidersduo en maakte de klus in de sprint netjes af. Een heel verrassende winnaar. Freiberg (83 kg) is eigenlijk een pistier en veroverde 8 jaar geleden nog de wereldtitel in het omnium. Op de weg komt hij uit voor het continentale Australian Cycling Academy, een derdeklasser dus.

   

  Op het heuvelachtige parcours bereikten uiteindelijk maar 25 renners de finish. Onder meer Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Heinrich Haussler (Bahrain) gaven er onderweg de brui aan. Michael Matthews en Richie Porte deden niet mee.

  Uitslag Australisch kampioenschap op de weg

  1. Michael Freiberg (Aus) 185,6 km in 4u44'48"
  2. Chris Harper (Aus) op 1"
  3. Cameron Meyer (Aus) z.t.
  4. Luke Durbridge (Aus) 1'23"
  5. Dylan Sunderland (Aus) 3'24"
  6. Scott Bowden (Aus) z.t.
  7. Mark O'Brien (Aus)  
  8. Lucas Hamilton (Aus)  
  9. Nick Schultz (Aus)  
  10. Jai Hindley (Aus)  

  VIDEO: Freiberg is door het dolle heen met zijn zege