• home
 • video
 • pas verschenen

  Deze week gezien: Europese panenka-manie is vooral in België succesvol

  Thorgan Hazard grijpt zich naar de haren: zijn panenka ging de mist in.

  Thorgan Hazard grijpt zich naar de haren: zijn panenka ging de mist in.

  Deze week werden er op de Europese voetbalvelden heel wat strafschoppen recht door het midden getrapt. Nu eens staalhard, dan weer frivool en panenka-gewijs. Die 'centrumtactiek' bleek niet altijd een garantie voor succes: een overzicht.

  Genk-Union: Twee panenka's, twee voltreffers

  Nadat de kwartfinales van de Beker van België tussen Union en Genk na 120 minuten op 2-2 was geëindigd, moesten de spelers een strafschoppenreeks afwerken.

   

  Zes van de tien penaltynemers anticipeerden op de keeper en trapten maar al te graag rechtdoor.  Slechts twee spelers moesten die gemakzucht (zie onder) met een misser bekopen. Genk-spits Samatta pegelde zijn penalty op de lat, Union-verdediger Pietro Perdichizzi vond de benen van Vukovic op zijn weg.

   

  Voor de andere vier bleek diezelfde tactiek beter uit te draaien. Union-spelers Kis en Tau, de een met een loeier, de ander met wat meer gevoel, hielden het simpel en efficiënt en viseerden het middelpunt van het doel.

   

  Genk-middenvelder Pozuelo en Union-speler Selemani (die de beslissende 4-3 binnen lepelde) waren wat frivoler ingesteld, zij verrasten de keeper met een panenka.

  Bekijk de penaltyreeks tussen Genk en Union

  Elders in Europa gingen panenka's de mist in

  Dat de pogingen van Pozuelo en Selemani ook op een sisser hadden kunnen aflopen, werd afgelopen week mooi geïllustreerd door Manchester City-speler Raheem Sterling en Rode Duivel Thorgan Hazard.

   

  City's kwalificatie voor de halve finale van de League Cup had het alleszins niet aan zijn Engelse winger te danken, want nadat de match tegen Leicester City op 1-1 was geëindigd, pakte Sterling in de daaropvolgende penaltyreeks uit met een draak van een panenka. Gelukkig voor Sterling waren zijn collega's bij Leicester even inefficiënt.

   

  Bij Borussia Mönchengladbach mag Thorgan Hazard dezer dagen de penalty's voor zijn rekening nemen. Of dat zo zal blijven, valt te betwijfelen, want tijdens de competitiewedstrijd tegen Nürnberg lepelde Hazard zijn panenka net als Sterling een meter over de dwarsligger. De Rode Duivel zette dat na de rust wel recht met de openingstreffer.

  De 'gruwelijke' misser van Raheem Sterling

  Ook panenka-misser in Duitse Bundesliga, getekend: Thorgan Hazard

  Sporza Dox: De perfecte penalty

  Is een strafschop door het midden schieten nu gemakzucht, of eerder een uiterst efficiënte tactiek? Sporza Dox trok op onderzoek uit en wat bleek? Een penalty die centraal in doel belandt, was inderdaad het minst risicovol voor een strafschopnemer.  

   

  Uit WK- en EK-statistieken blijkt namelijk dat slechts 3 procent van alle gevallen de doelman in het midden van het doel blijft staan bij een elfmeter. Bij de andere 97 procent duikt de keeper naar een hoek. De keuze lijkt dan snel gemaakt.

   

  Tenslotte wordt in deze Sporza Dox-aflevering ook uitgelegd welke de ingrediënten zijn voor de ideale penalty. Een vaste routine bij het nemen van een penalty, de tijd nemen om te trappen, en juichen na het scoren van je strafschop verhogen de kans op winst van de strafschopreeks.

  Herbekijk de Sporza Dox-aflevering over de ideale strafschop

  De fauw deed het Sterling en Hazard vorige week voor

  Panenka's op Belgische voetbalvelden zijn niet altijd een garantie voor succes, dat mocht Zulte Waregem-verdediger Davy De fauw vorige week nog ondervinden in de competitiewedstrijd op Standard (4-1 verlies).

   

  Naar verluidt zou de verdediger zich door een weddenschap aan die panenka gewaagd hebben, wat niet al te lekker uitpakte. Ochoa pakte met een voetveeg, pas in de tweede rebound tekende Soisalo alsnog voor een Waregems doelpunt.

  De fauw ziet zijn panenka gestopt door Ochoa