• home
 • video
 • pas verschenen

  Sprintbom Ewan: "Lotto-Soudal geeft me meer steun dan mijn vorige team"

  De Australiër Caleb Ewan voelt zich al in zijn sas bij zijn nieuwe ploeg Lotto-Soudal. "Ik zal misschien geen 100 keer winnen zoals Greipel, maar ik zal wel mijn best doen", zegt Ewan op stage in Mallorca.

  Ewan: "Lotto-Soudal en ik hebben zelfde ambities"

  De sprintsnelle Caleb Ewan is een van de nieuwe gezichten bij Lotto-Soudal. De 24-jarige Australiër krijgt de taak om André Greipel te doen vergeten.

   

  "Greipel beleefde een fantastische periode bij Lotto-Soudal, hij won zo'n 100 keer", vertelt Ewan aan Sporza tijdens de ploegstage. "De verwachtingen zullen waarschijnlijk hoog zijn voor mij. Misschien zal ik geen 100 keer winnen, maar ik zal mijn best doen."

   

  "Uiteindelijk was het een gemakkelijke beslissing om voor Lotto-Soudal te kiezen. Lotto-Soudal focust op massasprints en klassiekers. De ploegambities en die van mij komen vrij goed overeen." 

  "Ik verdiende het al om de Tour te rijden"

  Na 4 jaar besefte Ewan dat er bij Mitchelton-Scott niet veel toekomst meer was voor hem. "Mitchelton-Scott is heel gefocust op klassementen  in grote rondes (met de broers Yates en Chaves)", zegt Ewan.

   

  "Het was dan ook logisch dat ze naar de Tour trokken met een volledig klassementsteam. Maar ik denk dat ik het al verdiende om de Tour te rijden", vindt Ewan, die nog nooit van start ging in de Ronde van Frankrijk.

   

  "Bij Mitchelton-Scott was het moeilijk om een ploeg in steun te krijgen tijdens de wedstrijden die ik wou doen. Bij Lotto-Soudal zal ik die steun wel krijgen. Ze doen er nu al alles aan om me te helpen, bijvoorbeeld door de perfecte lead out samen te stellen. Dat geeft me vertrouwen."

  "Hard getraind om sprinthouding eigen te maken"

  Het handelsmerk van Ewan in de sprint is dat hij heel laag over zijn fiets hangt. "In een windtunnel hebben we eens alle sprinthoudingen uitgetest", legt Ewan de reden van zijn sprintstijl uit.

   

  "En de meest aerodynamische houding is diegene die ik nu heb. Ik heb hard moeten trainen om op die manier te spurten. Nu gaat het vanzelf om zo laag te sprinten. En ik probeer zelfs nog lager en lager te gaan."

  "Milaan-Sanremo is 1 van mijn hoofddoelen"

  Naast sprinten kan Ewan ook eendagskoersen aan. Dat bewees hij vorig jaar met de 2e plaats in Milaan-Sanremo (na Nibali). "Volgend seizoen is de Primavera weer een van mijn hoofddoelen. Als het op een sprint uitdraait, kan ik die klassieker winnen."

   

  En de Vlaamse klassiekers? "Momenteel heb ik niet de kracht en de parcourskennis om mee te draaien in die wedstrijden", zegt Ewan. "Lotto-Soudal telt ook een pak renners die heel gemotiveerd zijn om in die koersen te starten. Maar later in mijn carrière kan ik me misschien wel richten op de Vlaamse wedstrijden."