• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Geen sexy loting, maar mogen wel op 2 oren slapen"

  Peter Vandenbempt

  "We krijgen een weinig aantrekkelijk parcours tot het EK. Het is niet anders."

  Voetbalcommentator Peter Vandenbempt krijgt het niet echt warm van de loting van de Rode Duivels in de EK-voorronde. "Ik vind het toch jammer dat België niet tegen Duitsland mag spelen."

  Mensen die deze loting met spanning hebben afgewacht, omdat ze zich ongerust maken of België zich zou kunnen plaatsen, die mensen kunnen op beide oren slapen: het zal wel lukken, denk ik.

   

  Want als je niet goed bent tegen Zwitserland, toch een goeie ploeg, dan kun je daartegen verliezen. Maar als je niet goed bent tegen San Marino, Cyprus of Kazachstan, dan kan dat toch volstaan om te winnen.

  2016: België wint vlot in Cyprus in WK-voorronde

  Weinig aantrekkelijk programma tot de start van het EK

  Je had een poule kunnen treffen met een ploegje minder, maar dat geluk is weggelegd voor Kroatië, of je had een affiche kunnen hebben met Duitsland, maar dat heeft Nederland getroffen. Echt sexy is het dus niet.

   

  Ik vind het toch jammer dat België niet tegen Duitsland mag spelen. Door de Final Four van de Nations League in Zwitserland weg te gooien, loop je toch 2 testwedstrijden tegen tegenstanders van een hoog niveau mis. Nu krijgen we een sportief weining aantrekkelijk programma tot de start van het EK. Het is niet anders.

  2017: Rusland speelt gelijk in oefenduel tegen België (3-3)

  België op niveau is 2 klassen beter dan Rusland

  Rusland is op dit moment een meer aantrekkelijke tegenstander dan 1 of 2 jaar geleden. Rusland trok toch in diepe crisis naar het WK in eigen land, maar het deed het daar goed en werd pas in de kwartfinales uitgeschakeld na strafschoppen.

   

  Van de 5 landen die België treft, is dit de meest interessante tegenstander, maar het hangt er een beetje vanaf wanneer je naar daar moet. Als je daar in november moet spelen, is dat toch vervelend, want dan is het er al wat kouder. Maar als België op niveau is, is het toch nog altijd 2 klassen beter dan Rusland.

  2013: Duivels beuken poort naar WK open in Schotland

  Vooral uitkijken naar de sfeer in Hampden Park

  Schotland gaat al jaren door een diepe, diepe crisis. In de Nations League heeft het wel promotie afgedwongen van divisie C naar B, maar tegen Albanië en Israël mag dat wel.

   

  Schotland is een land dat al vaker ons pad heeft gekruist in de voorrondes. Het is voor de match in Hampden Park vooral uitkijken naar het schitterende Schotse volkslied en de sfeer, al was die in onze oefenmatch in september (0-4) al wat minder.

  2011: Hazard maakt 1e interlandgoal tegen Kazachstan

  Er komt geen enkele vedette naar België

  En voor de rest: Cyprus en San Marino zijn natuurlijk geen grote voetballanden en ook in Kazachstan zijn we al een paar keer geweest.. Dat wordt vooral een heel verre verplaatsing, een soort ontdekkingsreis.

   

  Maar als je alle ploegen overloopt, dan merk je dat er geen enkele vedette naar België zal afzakken, behalve dan de Belgische vedettes zelf. Zelfs IJsland en Zwitserland hadden nog een paar aansprekende namen. Nu moeten we toch diep graven om iemand boven aan de lijst te zetten.

   

  Peter Vandenbempt